Sisi legendás bécsi lovasai most a magyar közönségnek táncolnak

Rajongott a lovaglásért, szabadságszeretete pedig nem ismert határokat. Immár több mint 450 éve adják át egymásnak a tudást a Bécsi Spanyol Lovasiskola szakemberei, akiktől egykoron Erzsébet királyné is tanult.  A huszár romantika és a bécsi elegancia pompás szimbiózisa jelenik meg a felejthetetlen élményt nyújtó Monarchia Keringőben 2016 decemberében, ezúttal Budapesten, a Papp László Sportaréna színpadán.

Édesapja tanította meg lovagolni Sisit, aki egy tó partján a gyönyörű Possenhofeni kastélyban nőtt fel. Gyakran indult lóháton túrázni a közeli erdőbe, de nyughatatlan természetét mindez nem elégítette ki: vonzotta a lovaglás adta öröm. Viselkedése nem egyszer megbotránkoztatta a bécsi udvart, ám a határozott lovas királyné híres volt az állatok iránti gyengédségéről is. Sisit nem érdekelte a veszély, nem volt benne félelem, sőt! Önfeledten versenyzett lovasokkal, könnyedén sajátította el a legnehezebb trükköket, lovas akrobatikus elemeket, ismerte a díjlovaglás minden fortélyát. Erzsébet királyné a nehéz és bonyolult műlovas mutatványokat a bécsi Spanyol Lovasiskola első istállómesterétől tanulta meg, s a klasszikus lovaglás magasiskolájának csínját-bínját korábban minden uralkodóház udvaránál megcsodálhatta a közönség.

A parádékra, lovastornákra és bemutatókra szánt nemes lovak művészete azonban ma is él: Bécsben őrzik a hagyományt, amely immár több száz évre nyúlik vissza. A zenére összhangban mozgó lipicai lovak káprázatos tánca, a bécsi spanyol lovasiskola magával ragadó látványszínháza 2010 óta szerepel Ausztria szellemi örökségei között.

A 2016-ban élőműalkotásként emlegetett Monarchia Keringő a világ több nagyvárosa után Budapesten, a Papp László Sportarénában történelmi jelmezeket öltött szereplőkkel és Európa legrégebbi kultúrló fajtájával idézi meg az osztrák királyi család legkedvesebb szórakozási szokását. A Monarchia Keringő egy  különleges lovas színházi produkció, amelyben 60 ló és 60 lovas lép az Aréna színpadára. Az előadásban a világelső bécsi lovasok mellett fellép a Magyar Nemzeti Lovas Díszegység is. A két ország lovas nagykövetei először találkoznak, s nyújtanak egymásnak baráti jobbot egy közös fellépésben. Mellettük színészek, énekesek működnek közre a két felvonásos Magyarországon még soha nem látott produkcióban. A Monarchia Keringő igazi családi program, ahol az ugró és „repülő” bécsi lovascsodák mozgásukkal, eleganciájukkal ámulatba ejtik a nézőket.

További információk ITT!