Romhalmazzá válik a Kossuth tér

A régóta utált és megvetet MTESZ székházat napokon belül lebontják a Kossuth Téren.

Ha nem ugrana be, hogy melyik az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) épülete, segítünk. Ha a Kossuth téren szállsz le a 2-es metróról, pont ennek a háznak az aljában landolsz. A bontási munkálatok ellenére (melyek akár ezekben a percekben is megkezdődhetnek) a kettes metró zavartalanul fog közlekedni. A csúf MTESZ épületet a tervek szerint 2017 márciusára teszik a földdel egyenlővé. Ezután egy újabb irodaépületet fognak felhúzni a helyére, mely a Kossuth tér arculatába illeszkedő, az eredeti, Hültl Dezső által 1928-ban készített homlokzati terveknek megfelelő, de minden más szempontból korszerű jelenség lesz.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője  ismertetése szerint a metrómegállót elsőként a bontásnál várhatóan november végétől zárnák le mintegy három hónapra, majd később az építkezésnél is.


De egyáltalán miért kell lebontani a MTESZ épületét?

A székháza magán viseli a ’60-as évek végének, a ’70-es éveknek esztétikai arculatát, amivel az alapvető probléma az, hogy amikor a ház megépült, már nem foglalkoztak az 1928-as szabályozással, amely szerint a Kossuth tér északi és déli térfalának is egységesnek, “egymásra rímelőnek” kell lennie. A városvezetők azért döntöttek a bontás mellett, mert bár az épületen szép elemek is vannak, de annak egésze kifejezetten rossz anyagokból van.

forrás: MTI