Rendhagyó operabörze Miskolcon

Júniusban az egész zenei világ a Bartók Plusz Operafesztiválra figyel!

KÖZÉP-KELET-EURÓPAI OPERAMUSTRA

 „Közép- és Kelet-Európa Salzburgjaként” a fesztivál kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben. Az idei operamustrán a Kassai Állami Színház Richard Strauss: Ariadné Naxoszban című előadása látható, a Moszkvai Helikon Operából Janaček: A Makropulosz-ügy, a Bukaresti Nemzeti Operából pedig George Enescu: Oidipusz című darabja érkezik Miskolcra.  A balettrajongók Prokofjev: Rómeó és Júlia című balettjét láthatják a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház előadásában.

BARTÓK-MARATON

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál az idei Bartók-emlékévben egy óriási megaprodukcióval ünnepli a zeneszerzőt. Egy estén, 2016. június 11-én a Miskolci Jégcsarnokban mutatja be Bartók Béla mindhárom színpadi művét. M. Tóth Géza rendezése az emberi élet teljességét kívánja érzékeltetni, benne az egyes előadások a négy őselemet: A Kékszakállú a víz, a Mandarin a tűz, a Fából faragott királyfi a föld, a zene spiritualitása pedig a levegőt idézi. A Jégcsarnok homokkal leszórt játéktere rendkívül érdekes helyszínt és látványvilágot nyújt majd amikor a hatalmas felületre a rendező animációit vetítik, amelyet a lelátón helyet foglaló közönség különös perspektívából láthat.

LEGYEN AZ OPERA MINDENKIÉ

2012 óta minden évben nagy érdeklődés övezi az „Ezrek operáját”, azaz amikor egy-egy közkedvelt operát Miskolc valamelyik különleges közterén láthat a közönség. Nem kellenek előtanulmányok, hogy az opera elérjen a szívünkhöz. Fantasztikus hatást válthat ki bárkiből, ha egészen közelről hallja az énekeseket, s mindezt kötetlenül, farmerben, akár a járdaszegélyen üldögélve. A miskolci főutcán zajlanak majd a próbák is, így a járókelők szeme láttára születik meg az előadás. A darabot Kerényi Miklós Gábor rendezi, Mester Viktória, Molnár Levente és Hector Lopez Mendoza főszereplésével.

ZENE MINDEN MŰFAJBAN

A miskolci főutcáról nyíló tereken operát és operettet, népzenét és jazzt, kórusmuzsikát és világzenét  is hallgathat a közönség. Kevés olyan fesztivál van, ahol a zene különböző ágai így megmutatkoznának. Hernádi Judittól Sebestyén Mártáig, Oszvald Marikától Ónodi Eszterig nagyon sokan énekelnek majd a szabadtéri színpadon. De fellép Palya Bea, Szakcsi Lakatos Béla és Harcsa Veronika is, így mindenki találhat ízlésének megfelelőt a júniusi Bartók Plusz Operafesztivál programjában.

További részletek: www.operafesztival.hu és www.facebook.com/miskolcioperafesztival.