Interjú Wolfie-val, a Punnany Massif alapító tagjával -II. rész

Mint azt valószínűleg tudjátok, május 13-án a Budapest Parkban ad jubileumi lemezbemutató koncertet a Punnany Massif, Magyarország legnépszerűbb hiphop-társulása, egybekötve a FUNZINE tizedik születésnapi partijával. Az interjú első részéért kattintsatok ide, a folytatásért pedig olvassatok tovább. 

Idén is lesznek külföldi fellépéseitek?

Eddig úgy áll a helyzet, hogy cirka 17 nap alatt majdnem 10 állomásunk lesz, többek között Prága, Amszterdam, Párizs, talán München vagy Frankfurt, és még Svájcba is ellátogatunk. Szóval lesz egy jó pár külföldi koncertünk, és ez egy nagyon jóleső érzés, hogy a nagyszínpadok világában még van perspektíva, hogy lehet hová menni zenélni.

Körülbelül másképpen nem is túl jövedelmező ezt csinálni, nem?

Hát figyelj, több lába van a történetnek. Van egyrészt a merchandising, beesnek különböző side projektek, mint például a RandomTrip, a Pilvaker, vagy akár most ez a Nagyszínpados zsűrízés. A Máténak is rengeteg dolga van, vagy éppen közreműködik valakivel, vagy valaki másnak zenét ír… Tehát azért feltaláljuk magunkat.

Nem megterhelő ez a sokminden?

Annyira nem, azért ebben élek már egy jó pár éve. Inkább a teljesítménykényszer az, ami egy kicsikét megterhelő: mindig valami olyat csinálni, ami megfelel az emberek legkülönbözőbb elvárásainak, közben viszont mégsem lehet mindenről szöveget írni, mert azért annyira nem egyszerű a dolog.

Vázold fel kérlek a munkafolyamatot. Hogy ültetek neki például az új albumnak?

Hát az új albummal ugye az a helyzet, hogy három év telt el a legutóbbi lemezünk óta, és a köztes időben rengeteg félkész dal gyűlt össze a Máté fiókjában, most pedig szerencsére a turnészünet miatt volt időnk és energiák előszedni ezeket az anyagokat, és újra nekiállni a munkának. Nagyon nagyon remélem, hogy a következő lemezünkig nem kell várni még három évet. A munkafolyamatról… Van egy zene, annak van egy bizonyos hangulata, arra kitalálunk egy témát, mindenki megírja a saját szövegét, a refrénnél meg van, hogy a Máté írja, van, hogy én, és van, hogy közösen találjuk ki. De már volt olyan is, hogy elkészült egy alap, és három különböző szöveget írtunk rá, mert úgy éreztük, hogy ez még nem az igazi.

És ha megvan, akkor kikérítek másoknak a véleményét?

Nyilván, de azért elég szűkös az a kör, akiknek a véleményét kikérjük, de természetesen, több-fül-többet-hall alapon mennek ezek a dolgok.


Mennyire vagy képben a hiphop újkeletű hajtásaival? Yung Lean pár napja koncertezett az A38-on, az ő neve mond valamit?

Sajnos nem. Ez a nagyon új, trapes, grimey vonal, meg a cloud rap nekem nem annyira fekszenek. Nem csak hiphopot hallgatok egyébként, mostanában leginkább instrumentális meg jazz zenéket pörgetek. A kedvenc zeném, ha lehet annak nevezni, az a csend, mert az egy semmihez nem fogható nyugalmi állapotot tud biztosítani. Hiszen abból élek, hogy folyamatosan olyan helyeken vagyok, ahol mindig baromi hangosan szól a zene, és ebbe bele lehet őrülni. Úgyhogy én olyankor bulizok igazán, amikor nyugalom van.

Akkor a bulinegyed sem igazán vonz téged?

Annyira nem, én már kinőttem ebből. Már harminc fölött vagyok egy pár éve, annyira nem igénylem, hogy folyamatosan szórakozzak. Megvan a kis bevált köröm, és amúgy meg oda megyek, ahol dolgom van.


Összegezzük: május 13-án kijön az új lemezetek, lesz még pár magyar fesztiválfellépésetek és egy külföldi turnétok. Jövőre vannak már tervek?

Az a tervünk, hogy jövőre újból belecsapunk a lecsóba, turnézás ezerrel, és megyünk mint a gőzgép – ha Isten és Allah és Buddha is így akarja.

Utolsó kérdésem: mivel készültük a Parkos hétvégére?

Többek között lesz rengeteg vendégünk: az első nap Papp Szabi lesz, a következő nap ott lesz Halott Pénz, a Hősök, Takács Eszti, Fábián Juli, Delov Jávor, az InFusion Trio illetve az EnemySquad breakcsapat. Úgyhogy reményeim szerint nagy showra számíthattok.