Remekek és rimékek – a FUNZINE filmajánlója

Nyugodtan kijelenthetjük: az idei év filmes szempontból a folytatásoké és a feldolgozásoké volt. Régi ismerősökkel, sokéves klasszikusok leporolt-kisuvickolt újráival találkozhattunk a filmszínházakban; még Victor Hugo Nyomorultakja – pontosabban a regény musicalváltozata – sem kerülhette el a megfilmesítést. 

Az idén főként régi és kevésbé régi blockbusterek modern feldolgozásait (Éjsötét árnyék, Az emlékmás, Bosszúállók, Lincoln, Dredd, stb.), sikeres, gyakorlatilag a végtelenségig nyújtható sorozatok aktuális sequeljeit és prequeljeit (Skyfall, A Hobbit: Váratlan utazás, A Bourne-hagyaték, Prometheus, A sötét lovag: Felemelkedés, Men in Black III, A csodálatos Pókember stb.) nézhettünk meg a moziban.

Akadt persze számos kivételes alkotás is – mint Wes Anderson Holdfény királysága, Ang Lee-től a Pi élete, vagy Michael Hanekétől a Szerelem -, amelyek miatt érdemes volt várni a csütörtöki premiereket; de nagy általánosságban azért elmondható: a világ filmgyártását meghatározó hollywoodi stúdiók producerei nem szívesen kockáztatnak. Szívesebben nyúlbak az ezerszer elkoptatott örök klasszikusokhoz – legyenek azok film-, könyv vagy színpadi sikerek – mint egy tehetséges forgatókönyvíró ígéretes szkriptjéhez, egy fiatal titán vagy akár egy befutott rendezőóriás ambiciózus és újító filmötletéhez.

Szerencsére az eheti felhozatal a világszerte tomboló remake-láz ellenére is tartogat érdekességeket a mozilátogatók számára – ezek közül szemezgettünk aktuális, és szigorúan szubjektív válogatásunkban.

 

A nyomorultak

Most, hogy így leszedtük a keresztvizet a feldolgozásokról, rögtön ajánlunk is egyet. Tom Hooper rendező, aki 2010 a többszörös Oscar-díjas A király beszédével vívta ki magának a filmértő közönség, a kritikusok és a szakma elismerését, nem kis feladatra vállalkozott: a 19. század egyik leghíresebb irodalmi alkotását, Victor Hugo Nyomorultak című regényét vitte vászonra. Pontosabban a regény Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil által színpadra állított musicalváltozatát, amelyet évtizedek óta dugig telt házakkal játszanak a Broadwaytól a Madách-színházig.

Hooper nyilván nem akarta veszélybe sodorni Oscar-díjaktól roskadozó reputációját (A király beszéde tavaly négy szobrocskát is nyert, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek járót), így aztán sokat látott álomgyári veteránokra bízta a főbb szerepeket. Jean Valjeant Hugh Jackman, Javertet Russel Crowe, Fantine-t pedig az idén A sötét lovag: Felemelkedésben is brillírozó Anne Hathaway játssza. És bár a kritikusok nem voltak egyértelműen elájulva a filmtől, a nézők imádják (az IMDB-n 8.2 pontot kapott), és sokan a jövő évi Oscar-gála egyik nagy esélyeseként emlegetik.

A nyomorultak (Les Miserables)

színes, feliratos, angol zenés dráma, 160 perc, 2012
rendező: Tom Hooper
főszereplők: Hugh Jackman, Russel Crow, Anne Hathaway


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IuEFm84s4oI[/youtube]

 

Végzetes hazugságok

Nikolas Jarecki első nagyjátékfilmje, a Végzetes hazugságok a gazdagok irigyelt világában játszódik. Az informátorok forgatókönyvírója nagy fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy megrendezi ezt a „félig krimi, félig dráma” történetet; szerencsére komoly, rutinos sztárok segítettek neki a sztori vázának megácsolásában.

A történet főhőse Robert Miller, a dúsgazdag New York-i üzletember (Richard Gere, Hollywood örökifjú gigerlije), aki mindent elért, amit ember elérhet: van egy szerető felesége, Elen (régi nagy kedvencünk, Susan Sarandon), két szép szem gyereke: Brooke (Brit Marling) és Peter (Austin Lysy), valamint egy degeszre tömött bankszámlája. Mindez azonban puszta látszat csupán – a mélyben, ahogy az már a hasonló etűdök esetében lenni szokott, „sötét titkok lappanganak”.

A Végzetes hazugságok a tetszetős műfaji „setting” ellenére több egyszerű bűnügyi filmnél. Jarecki csupán „vászonként” használja a sztorit, amelyre aztán erős ecsetvonásokkal festi fel valódi témáját, modern, 21. századi valóságunk üres és álságos látszatvilágának torz portréját.

Az alakításáért Golden Globe-díjra jelölt Gere játéka árnyalt és kidolgozott. A sztár színészi tudása legjavát dolgozta bele ebbe az alakításba – ami Susan Sarandon és a Miller sötét ügyeit felgöngyölíteni igyekvő nyomozó szerepében brillírozó Tim Roth hasonlóan remek teljesítményével megtámogatva, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Végzetes hazugságok az elmúlt évek legjobb krimijei között is megállja a helyét.

Végzetes hazugságok (Arbitrage)

színes, magyarul beszélő, amerikai-lengyel filmdráma, 107 perc, 2012
rendező: Nikolas Jarecki
főszereplők: Richard Gere, Tim Roth,Susan Sarandon


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z-ehpXhoPVM[/youtube]

 

Volt egy tánc

A kanadai színész-rendező és forgatókönyvíró, Sarah Polley már egészen fiatal korában, a Váratlan utazás gyerekszínészeként belopta magát a nézők és a kritikusok szívébe. Később a 2003-as Az élet nélkülemben nyújtott alakításával vívta ki magának a filmes közélet elismerését.

Polleyt színészként és író-rendezőként is elsősorban korunk individuális és társadalmi problémái foglalkoztatják. Legutóbbi, 2006-ban bemutatott Egyre távolabb című nagyjátékfilmjében is meglehetősen tartalmas és nehéz témával foglalkozott: azt vizsgálta, hogyan hat két ember viszonyára egy olyan súlyos és gyógyíthatatlan betegség, mint az Alzheimer-kór.

Legújabb, tavaly bemutatott filmjében jóval kevésbé drámai, mégis hasonlóan összetett kérdéseket feszegetett: életben tartható-e egy házasság, vagy az évek múlása menthetetlenül elmossa az embereket egymáshoz kötő kötelékeket.

Margot (Michelle Williams) egy repülőn találkozik Daniellel és egyből szimpátia alakul ki közöttük. Margot bátran mesél a félelmeiről és a vágyairól a jóképű idegennek. Hamar kiderül, hogy gyakorlatilag szomszédok; a fiatal nőt megrázza és elbizonytalanítja a kaland: vajon van-e jövője a házasságának?

Volt egy tánc (Take This Waltz)

Színes, feliratos, kanadai-spanyol-japán vígjáték, 116 perc, 2011
rendező: Sarah Polley
főszereplők: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xUQTNY5yaVk[/youtube]

 

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!

Kaijuuuuuuu…!!!

Ezeket a filmeket látjuk 2013 első felében

Top 5 Tim Burton film