Premier előtt: Egy veszedelmes viszony

Nem, ez nem a Veszedelmes viszonyok. Legfeljebb a viselet és a korszak ugyanaz – dán sikerfilm a mozikban!Díjeső

Az idei Berlinalén a két legfontosabb díjat hozta el az Egy veszedelmes viszony: a legjobb férfi főszereplőét és a legjobb forgatókönyvnek járót. Hogy miért nem a legimádottabb rosszfiú, Mads Mikkelsen kapta a legjobb pasi díját, azóta sem tudjuk megmagyarázni, bár kétségtelen, hogy az elismerés tulajdonosa, Mikkel Boe Følsgaard is nagyot domborít (a szerkesztőség különdíját érdemli az, aki hibátlanul ki tudja mondani a nevet…).

Történelmi gyorstalpaló

A film története valós: Johann Friedrich Struensee nevéhez fűződik VII. Keresztély dán király első kísérlete a felvilágosodással: a Halléban született orvos az akkor dán fennhatóság alá tartozó Altonában praktizált, amikoris a király európai körútja során oda tévedt. Keresztély minden volt, csak stabil idegzetű nem, és amikor a pszichiáternek is beillő Struensee az őrjöngő uralkodót lecsillapította, eldőlt, hogy ő lesz a királyi udvar orvosa. A német tudósember befolyását kihasználva addig ügyeskedett, amíg behozta a felvilágosodás rövid, két éves időszakát az országba: gyakorlatilag ő uralkodott a fiatal király helyett. Vesztét az okozta, hogy viszonyt folytatott a királynéval, és ezt már a király mostohaanyja – egy másik trónvárományossal a szoknyáján – sem nézte jó szemmel. Szimpla, gyors puccs végzett Dánia felvirágzásával – a papság és a főnemesség nagy örömére.

Szép mozi

A film mintegy 2 és fél órás, amelyből mondjuk egy negyed óra végezhette volna nyugodtan a vágóasztalon – igaz, akkor a film atmoszférája csorbult volna: például ennyi patkányt sem nagyon látni egy moziban egyszerre. A nyomasztó, sötét képek nagyszerűen filmezett, világos nagyúri kastélyokkal váltakoznak, és üdítően sok közelit láthatunk Nikkelsenről és a királynét alakító Alicia Vikanderről, akit hazáját, Svédországot képviselte Berlinben a kezdő színészeknek ugródeszkaként szolgáló Shooting Stars szekcióban – ki-ki válogassa ki a kedvencét.

Mikkel Boe Følsgaard Keresztély alakítását a filmes színész szakokon kellene mutogatni: hogyan formáljunk meg egy őrültet úgy, hogy se undorító, se szánalmas ne legyen? Følsgaard egyébként Nemes doktor rajongóinak jönne be leginkább, bár vékonyabb, langaléta változatban – már ha a Jóban rosszban és a dán történelmi filmek kedvelőinek két halmaza valaha is képezne metszetet.

Az IMDb-n a film 7,6-os átlaggal fut, ez azért elég biztató. Hozzátesszük még, hogy a sztorinak Lars von Trier is bizalmat szavazott és executive producerként állt az ügy mellé, tehát biztos lehetsz abban, hogy nem fogsz melléfogni, ha beülsz a moziba.

Csekkold az előzetest!Tetszett a cikk? Kukkants bele ezekbe is!

Stílusikonok – Hepburntől Lady Gagáig

Hideg napokra: kedvenc teázóink a belvárosban

Jadviga és Ondris: páros interjú Ónodi Eszterrel és Pál Andrással