Pipícs

Nem, nem felkiáltó mondat rossz helyesírással, a pipícs egy étel, mégpedig nem is akármilyen.

A matyó húsvét elengedhetetlen kelléke a pipícs, amely nem más, mint egy finom, általában madár formájú kalács, amelyet villámgyorsan alakítanak kelt tésztából. Bármilyen lágyabb, kelt tésztából elkészülhet, de csak a matyó szokások szerint alakítják így a formát. A tészta egyik végére csomót kötnek, ez lesz a madár feje, a tészta másik felét kirojtozzák, ebből lesz a faroktollazat. A kész műre két szem szegfűszeg, édeskömény vagy borókabogyó teszi fel a koronát: ezek lesznek a madár szemei, majd a tészta tojásfehérjével lekenve mehet a sütőbe.

Tészta

Számtalan kalácstészta-összeállítás lehetséges, itt egy egyszerűbb változatot láthatsz.

Hozzávalók:

-50 dkg liszt

-csipet só

-12 dkg cukor vagy édesítő (ha fogyókúrázol és nyírfacukrot, xilitet használsz, a mennyiség ugyanennyi, de az kelesztéshez ezek az anyagok nem felhasználhatóak, az élesztő felfuttatásához szükséged lesz egy evőkanál cukorra!)

-5 dkg vaj

-3 dl tej

-fél csomag vagy fél kocka élesztő

A száraz hozzávalókat keverd össze, morzsold el benne a vajat, ezekhez jöhet a tejjel felfuttatott élesztő vagy élesztőpor, jó sok izommunka, amellyel összeállítod a tésztát. Akkor jó, ha már a keverék elválik a keverőedény falától. Ha már végképp elfáradtál, jöhet egy órányi langyos helyen kelesztés, utána pedig a művészet. A pipícs formázásához ügyesebb gyerekek segítségét is bevetheted…

Fotó: Matyórózsa.hu