Párizsban remekel Budapest

Remekművek Budapestről (Chefs-d’œuvre de Budapest) – Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai címmel nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott tárlat március 9-től július közepéig látható a francia főváros egyik jelentős múzeumában. Ezzel a kiállítással rövid időn belül másodszor találkozhat a párizsi közönség a magyar gyűjtemények remekműveivel, ugyanis 2012-ben a Musée d’Orsayban nyílt nagysikerű kiállítás Allegro Barbaro – Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 címmel.A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a két budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A már említett párizsi kiállítás mellett többek között a londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Galleria Nazionale d’Arte Modernában és a milánói Palazzo Reále-ban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

Léghajó
Szinyei Merse Pál
1878
olaj , vászon
42 x 39,3 cm


A párizsi Musée du Luxembourg 85 alkotást bemutató tárlatán a kiemelt nemzetközi művek mellett, mint Dürer, Greco, Tiepolo, Veronese, Cranach, Goya, Rodin, Cézanne és Manet alkotásai, számos magyar remekművel is találkozhat a francia közönség, így Rippl-Rónai, Munkácsy, Ferenczy Károly vagy Szinyei-Merse festményeivel is. A tárlat különlegessége, hogy a francia kurátorok gótikus szobrokból is válogattak, ennek köszönhetően a francia közönség találkozhat majd a kassai Szent Dorottya-szoborral vagy a Szent István, Szent László szoborkettőssel, és a soproni Angyalként ismert barokk szoborral is. A párizsi kiállítás így méltón reprezentálja a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria anyagának rendkívüli gazdagságát, sokszínűségét, kiemelkedő kvalitását egyben átfogó pillantást ad az európai és magyar művészetről a későközépkortól a modernizmusig.

A korsós lány
Francisco de Goya y Lucientes
(Fuendetodos [Zaragoza] 1746 – 1828 Bordeaux)
1808–1812 között
olaj, vászon
68 x 50,5 cm


A régi mesterek között a tárlat csúcspontjait olyan mesterművek jelentik, mint Dürer enigmatikus Férfiportréja, a Leonardónak attribuált Lovasszobor, Boltraffio eszményi Madonnája, El Greco Bűnbánó Magdolnája, Tiepolótól a monumentális Szent Jakab apostol legyőzi a mórokat vagy Goya Bermúdezné portréja. A Magyar Nemzeti Galéria legszebb darabjai pedig a magyarországi művészet történetéből adnak ízelítőt. A kiállítás szervezői fontosnak tartották, hogy a Budapesten őrzött francia anyag – melyben az impresszionizmus legnagyobb mesterei mellett a szimbolizmust és a posztimpresszionizmust képviselő irányzatok is megjelennek – jelentőségéhez méltó szerepet kapjon a kiállításon; ezt a gazdag gyűjteményt képviselik a válogatásban Millet, Puvis de Chavannes, Rodin, Van Gogh, Monet, Gauguin, Manet, Seurat, Cézanne munkái. Különleges dialógust folytatnak ezekkel a művekkel a 19. század végi magyar művészet emblematikus alkotásai – a lenyűgöző Kalitkás Nő, amelyet a Nabis művészcsoporthoz csatlakozó Rippl-Rónai József hosszabb párizsi tartózkodása alatt festett, az impresszionistákkal párhuzamosan Magyarországon dolgozó Szinyei-Merse Pál Pacsirtája, vagy egy olyan különleges, vegytisztán szimbolista alkotás, mint Vaszary János Aranykora. A nemzetközi szimbolizmusból Stuck vagy Böcklin, az expresszionizmusból Kokoschka művei nyújtanak ízelítőt.
A kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy – a magyar anyaggal kiegészítve – egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt ötszáz év képzőművészetét a világ legjelentősebb kiállítóhelyein.

Kalitkás nő
Rippl-Rónai József
1892
olaj , vászon
185.5×130


Remekművek Budapestről – Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai


2016. március 9. – július 10.
Musée du Luxembourg, Párizs