Parfümlexikon: pacsuli

Te is böngészed a parfümös üvegcse oldalát, de nem tudsz azzal mit kezdeni, mit az „ingredients” felirat alatt találsz? Íme az újabb segítség. Mai áldozatunk a pacsuli, angol felsorolásban: patchouli.A gyengébbek kedvéért: most nem a pejoratív jelzőről lesz szó, nem a büdös, állott szagú, krasznajamoszkva utánérzésű bazári holmiról, amelynek csak annyi köze van a parfümhöz, mint a vegyileg előállított mandula aromának a mandulavirághoz.

A pacsuli nevű növény az árvacsalán rokona, neve tamil eredetű, és nagyjából zöld levelet jelent. A büdösmenta nemzetség leghíresebb képviselője, a belőle nyert olaj az egyik legjobb vivőanyag, amelyet a parfümipar használ. A pacsuliolajat vízgőz-desztillációval állítják elő a növényből – magyarul és röviden: forralással – állítják elő a növényből. Zöldes-barna, sűrűn folyó folyadék jön létre a folyamat során, amely édeskés szagú, és ebben az állapotában minden eszedbe juthat róla, csak a parfüm nem… Sokat elárul a „nyersanyag-változatról”, hogy molyirtónak is kiváló, így nem csoda, ha az illatszergyártók a finomított változatot használják: a fás-keleties illatkombinációk meghatározó eleme.

Az olaj nemcsak illata, hanem előnyös tulajdonságai miatt is kedvelt: a keleti gyógyászatban vérnyomás-problémákra, az apátia, az ödémák kezelésére, megfázás és fejfájás enyhítésére, hányinger és gyomorfájdalmak megszüntetésére használják, az európai gyógyászat pedig az anorexia, a hasmenéses és kólikás tünetek enyhítésére illetve emésztési zavarok ellen használja. És persze bármikor – módjával persze – alkalmazható aromagyertya öntésekor vagy párologtatásra. A bőrbe dörzsölve csökkenti a narancsbőrt- Antibakteriális hatása miatt a náthás tüneteket enyhítheti párologtatással, de akár forró fürdőbe is teheted, és akkor a hatás garantált.

Ha ügyes vagy, és saját parfümöt akarsz összerakni magadnak illóolajokból, akkor bergamottal, erdei fenyővel, gerániummal és narancsvirággal érdemes keverni. Ha  a híres kreációkat megnézzük, a Channel 5, a híres, eredeti kölni víz, a 4711 összetevői jórészt titkosak, de több szakértő állítja, hogy a bevallott narancsvirág, levendula és rozmaring mellett a pacsuli az, amely keleties leheletet ad a parfümnek. Tom Fordnak eleve pacsuli nevű parfümje is van: a White Patchouli kifinomult illatát meg kell tanulni viselni…

És persze a pacsuli népszerűségét bizonyítja, hogy a legnagyobb nevek – főként Giorgio Armani és Cerruti – több illatkompozíciójában is fő összetevőként említik, akár női, akár férfi illatokról van szó. Barátkozz meg vele te is!