Papírba zárt karácsony

Vajon miért a karácsony a kedvenc ünnepünk? Talán azért, mert ajándékokkal kedveskedhetünk a szeretteinknek? Vagy a feldíszített karácsonyfának köszönhető a sokaknál jelentkező ünnepi láz? Nálunk egy sokkal vulgárisabb ok is közrejátszik: az isteni finom szaloncukor, melyből sokkal több kerül a hasunkba, mint a fára.

Bár évről évre egyre többféle szaloncukor közül válogathatunk a boltokban, a Funzine minden évben a Szamosra voksol.  Nehéz úgy ragaszkodni a tradíciókhoz, hogy közben a megújulásra se mondjunk nemet, és követni tudjuk a legújabb trendeket, de szerencsénkre a Szamosnak sikerül.

A cukrászda legújabb, Kossuth téri üzletében, a Szamos Caféban azt is végig tudtuk követni, sőt, ki is próbálhattuk, hogyan készül a legendásan finom szaloncukruk.


A Csokoládémúzeum utolsó termében (miután látványosan és izgalmasan bemutatják a csokoládékészítés minden fázisát és történelmi érdekességét) egy apró „műhely” fogadja a betérőket, ahol cukrászként is kipróbálhatjuk magunkat.

Itt készül a csoda: a mennyeien finom, különböző ízesítésű marcipános szaloncukrok. Először a Belgiumból származó csokoládét hűtik le a megfelelő hőmérsékletre, hogy utána kibélelhessék vele a formákat.  A finomság megdermedése után kerül bele a finom töltelék: a habzsákba bekészített narancsos tejszínes krémmel majdnem pereméig kell tölteni a mélyedéseket. Majd következik az úgynevezett „talpalás”, amikor csokoládéval lefedjük a krémet: ez lesz a szaloncukor alja.  Amint  a csokoládé megdermed, szép, klasszikus csomagolás kerül az édességre.


A Szamos nagy sikerrel indította útjára a Vörösmarty téri Gourmet Házukban a szaloncukor készítő kurzusukat, melyre már minden hely betelt.

Azoknak sem kell szomorkodniuk, akik lemaradtak róla, ugyanis a legjobb részből még így sem maradnak ki: a Szamos szaloncukrokat az összes boltjukban megvásárolhatják.

Ha te is megéheztél a cikk olvasása közben, kövesd továbbra is a Funzine-t, ugyanis hamarosan extra nyereményjátékkal jelentkezünk, melyben Szamos finomságokat sorsolunk ki játékosaink között.