Oscar-díjas dallamok

A képi világ mellett a zene is fontos szerepet játszik abban, mennyire emlékezetes is egy film. Vannak dallamok, melyeket bármikor, bárhol felidézünk, hiszen olyan klasszikusok betétdalaiként váltak híressé, mint a Dirty Dancing vagy a Titanic.

Nézd velünk az Oscart a Neked Csak Dezsőben!

Neked Csak Dezső – Február 29. 01:00

A díjátadót élőben közvetítjük a Funzine oldalán!


A vasárnapi díjkiosztóra készülve izzítsuk be a fülhallgatókat és merüljünk el néhány percre a betétdalok csodás világában! Íme egy összeállítás a 10 legjobb szerzeményből, melyek pont annyira kultikussá váltak, mint a hozzájuk tartozó filmek.


 

10. A „Streets of Philadelphia” Bruce Springsteen szerzeménye, a Philadelphia c. film betétdala, mely több országban is a sláger listák élére került. A zenész mellett, Tom Hanks is átvehette az arany szobrocskát, a megható filmet pedig azóta is mesterműként tartják számon.

9. (I’ve Had) The Time of My Life

Bill Medley & Jennifer Warnes duettje 1987-ben vált örök klasszikussá. A Dirty Dancing egy egész generációt rázott fel, s máig megőrizte helyét a valaha készült legromantikusabb filmek listáján.

8. The Way We Were

Barbra Streisand és Robert Redford szerelmi drámája két olyan ember életútját mutatja be, akikben egyetlen közös dolog van: szeretik egymást. A hosszú éveken átívelő történet emlékek, érzelmek és vívódások kavalkádja, melyet az Oscar-díjas dal is remekül tükröz, a főhősnő tolmácsolásában.

7. Moon River

Johnny Mercer és Henry Mancini szerzeménye Audrey Hepburn szívszorító előadásában hódította meg a világot. Az Álom luxuskivitelben c. film betétdalaként a 34. Oscar-gálán nyerte el a legjobbnak járó díjat.

6. Skyfall

A brit díva nem szorul bemutatásra: Adele hangja azonnal megigézte a világot. Skyfall c. daláért producerével karöltve vehették át az arany szobrot. A betétdal hetekig uralta a slágerlistákat, majd elfoglalta helyét az olyan örökzöld filmzenék sorában, mint például  a Golden Eye.

5. Raindrops Keep Falling On My Head


A Butch Cassidy és a Sundance kölyök betétdala pont akkora klasszikus, mint maga a film Paul Newman és Robert Redford főszereplésével! 

4. Can You Feel The Love Tonight

A Disney-rajzfilmek mindig nagy hangsúlyt fektettek a zenei elemekre – az évek során több Oscar-díjas mesés szerzeményt adtak már a közönségnek. Sit Elton John dala  a kilencvenes évek egyik meghatározó slágerlistás alkotása volt. Érzed már a szív szavát?

3. When You Wish Upon a Star

Nem meglepő, hogy a toplistán nem csak egy mesebetétdallal találkozunk: Cliff Edwards énekelte el Leigh Harline és Ned Washington  gyönyörű szerzeményét a Pinocchio c. 1940-ben készült rajzfilmben.

2. Lose Yourself

Talán mindannyian meglepődtünk, amikor a 75. díjátadó alkalmával az Akadémia Eminem dalának ítélte a rangos elismerést. Az életrajzi elemek alapján készült 8 mérföld c. film – és annak betétdala – elsöprő sikert aratott, a rapper pedig elérte karrierje csúcspontját.

1. Over The Rainbow

Az Óz, a csodák csodája c. film gyönyörű balladáját sok száz alkalommal feldolgozták már. Mégis Judy Garland 1939-es eredeti verziója maradt az egy, igazi és utánozhatatlan.

Vajon idén ki viheti haza a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat? Nézd velünk a gálát vagy kövesd élő beszámolónkat!