Öreg vagy! Ezt hallgattad tíz éve, 2005-ben – I. rész

Telnek az évek, és az idő bizony elmegy kedvenc zenészeink és énekeseink fele fölött is. Két részes sorozatunkban azokat a dalokat mutatjuk be, amiket 2005-ben a legtöbbet játszottak világszerte a rádiók, vagyis többségük bizony idén, vagy csupán néhány hete töltötte be a tizedik életévét. Igen, a tízet. Ijesztő ugye? És még meg se nézted mikről van szó!

Második rész ITT!

Gwen Stefani – Hollaback Girl


Bizony-bizony, az örökifjú stílusikon és a világ egyik legmenőbb hölgye azóta átlépte a negyvenet és három gyereket is szült, ám Pharellal készített dala a pom-pom lány bosszújáról máig megállná a helyét a listákon. Ettől függetlenül kínos, hogy a No Doubt énekesnője immár több mint tíz éve adta ki élete talán legnagyobb slágerét, az már üdvözítőbb, hogy idén jön az új lemez, amiről két kislemez már nagyot bukott is. Utóbbi ismét kínos.

Spotify link ITT!


Green Day – Boulevard of Broken Dreams


Kérdéses volt, hogy a Green Day melyik 2005-ös dalát rakjuk be a listába, hiszen utolsó igazán nagyot ütő lemezük, az American Idiot úszkált a slágerekben, gondoljunk csak a Boulevard of Broken Dreamsre vagy a Wake Me Up When September Ends-re ami ugyancsak jubilál idén. Fiatalkorod szomorú himnusza mi? A fiatalkorodé… Ami ezek szerint minimum már tíz éve volt.

Spotify link ITT!


50 Cent feat. Olivia – Candy Shop


50 Cent tavaly kiadott egy lemezt, amit nem csak nem vett meg senki de még csak nem is beszéltek róla, ám anyagilag még biztos rendben van az annó még fejbe is lőtt Eminem-tanítvány, hiszen a tíz éves Candy Shop például máig magára valamicskét adó vígjátékban felhangzik és ki ne dúdolná most is magában ezt a kedves dalt… az orális szexről.

Spotify link ITT!


The Pussycat Dolls feat. Busta Rhymes – Don’t Cha


Az együttes, amiről senki nem tudta hányan vannak, mégis mindenki imádta őket két lemez erejéig. A Nicole hangjára építő banda – megjegyezzük, hogy a hölgy hangjára bőven lehet építeni – egyik legnagyobb slágere minden bizonnyal a Don’t Cha volt, ami tíz év után is lüktető sláger. Na erre kell twerkelni, új generáció!

Spotify link ITT!


Rihanna – Pon De Replay


Tíz éve feltűnt egy ártatlan arcú barbadosi lány, aki fürdőszobában felvett felvételeket küldözgetett Jay-Z-nek, majd hamarosan kiadta első világslágerét. Bár a dalt Rihanna írta, utána a mára dívává cseperedett lány gyorsan le is szokott a dalszövegírásról, cserébe viszont mára a világ egyik legbefolyásosabb zenei és stílusikonjává nőtte ki magát. Sikerének titka nem csak hangja, hanem az a pökhendi őszinteség is, ami a popzenében zavarbaejtően ritka. RiRi idén jön ki nyolcadik stúdióalbumával.

Spotify link ITT!


James Blunt – You’re Beautiful


Igen, mindannyian gyönyörűek vagyunk, ezt pedig azóta tudjuk mióta James Blunt 2005-ben elénekelte nekünk egy igen kínos klipben. A lágy gitárzenén szenvelgő Blunt régen a Francia idegenlégió tagjaként törte össze a szíveket – túl magas volt a labda, bocsánat – később pedig a szerelem téma olyannyira összejött neki, hogy tavaly is volt új albuma, amit turnéztathatott, mellesleg Budapesten is fellépett.

Spotify link ITT!


Gorillaz – Feel Good Inc.


Második lemezük első dala emelte talán a legmagasabbra a képzelt banda glóbuszát, akik nem voltak mások, csak mesefigurák, valódi arcuket pedig sose ismerhettük meg. A máig eredetinek ható Gorillaz később nagy sikereket nem aratott, de a Feel Good Inc-szel örökké beírták magukat a zenei történelemkönyvekbe. Mellesleg a dalt Madonnával együtt is előadták a 2006-os Grammy-díjátadón, teljes joggal, hiszen lemezborítóikon pont ugyanannyi volt a photoshop. Apropó Madonna…

Spotify link ITT!


Madonna – Hung Up


A pop királynője 2005-ben sem pihent, sőt, ekkor adta ki az idén már 33 éves karrierjének egyik legemlékezetesebb dalát, a Hung Upot, amivel 20 év után is elérte, hogy mindenki róla beszéljen és rá táncoljon. A Confessions on a Dance Floort a hozzáértők máig egyik legjobb albumaként emlegetik, a sors vicces fintora, hogy a kritikusok szerint minőségileg éppen idén fogja túlszárnyalni albumát a nagyasszony a márciusban megjelenő Rebel Hearttal.

Spotify link ITT!


Shakira – La Tortura


Tíz éve vérbeli kolumbiai dívaként spanyol nyelven hódított a listán a déli féltekére invitálva minket. Kevés ember érte el eddig, hogy olyan világslágert alkosson, ami nem angol nyelvű és a fél világ tényleg nem tudja, hogy mire is rázza éppen. Shakira azóta mellesleg boldog feleség és anyuka, és azóta is szorgalmasan adja ki a slágereket, a Waka Waka például annyit szólt anno, hogy mindenki szívből meg tudta gyűlölni. De úgy őszintén.

Spotify link ITT!


Coldplay – Speed of Sound


Emlékeztek mikor még nem volt annyira de annyira kommersz a Coldplay, hogy alternatív zenekarként legyen bátorságuk kiadni egy dance dalt, amiben körülbelül egy mondatot ismételget Chris? Mi igen. Ilyenek voltak például tíz éve a Speed of Sounddal. A fiúk egyik legnagyobb slágere és karrierjük talán legjobban sikerült dala igazi örökzölddé érett és máig mindenhol első helyezést érne el.

Spotify link ITT!