Önfény: támad az UV!

Fényvédő faktoros krémek, alapozók és púderek: belegondoltál már, hogy az UV nem áll meg az arcodnál, hanem az egész testedet támadja? Mi lesz a hajaddal? Íme néhány tipp a természetes – és olcsó – ápoláshoz.Szőkítőt oldani

Gyerekkorunk legegyszerűbb „szőkítője” a kamilla. A szőkék általában irigylik a többieket: a szőke hajat nehezebb csillogóvá tenni, leginkább azért, mert sokszor vékonyabbak a hajszálak. A szőke  hajat is tónusosabbá teszi a kamillás „fürdő”, a festett szőkének pedig természetesebb hatást kölcsönöz. Ehhez semmi bonyolult eljárásra nincs szükséged, csak a szokásos mosás után az alábbi folyadékkal „kezeld” a hajkoronád: 2 evőkanál kamillavirágot (elég a drogériában vett, barna zacskós változat) áztass 2 dl forró vízbe, de ne forrald őket egyben. Hagyd állni, majd szűrd le, tegyél hozzá még egy pohár hideg vizet, és máris öblítheted vele a hajadat. Pár mosás után látni fogod a különbséget. És nem utolsó sorban: a kamilla nyugtatja a fejbőrt, így ha korpás a hajad, akkor is érdemes kipróbálni.

Sörben az igazság

Jó hír a folyékony kenyér rajongóinak: a sör a hajnak is jó, tehát itt a remek alibi, hogy miért van folyton egy-két-sok üveg sör a hűtőben. A sör bármilyen hajat csillogóvá tesz, elsősorban B vitamin tartalmának köszönhetően, de nem nyári időszakban mégis inkább a száraz hajra illetve a hajvégekre jó ápoló szer. A világos sör tisztán a fejedre locsolva a hajat formázhatóvá és csillogóvá teszi, 1:1:1 arányban almaecettel és vízzel keverve a gyulladt fejbőrt is nyugtatja. Ha lehet hinni a forrásoknak, a sör szaga is gyorsan elmúlik, de egy próbát azért megér, mielőtt társaságba merészkedsz…

Csak meg kell olajozni…

Az egyik legegyszerűbb meleg pakolás az – elsősorban száraz hajra ajánlott – olivaolaj. Hajmosás előtt 1 dl olivaolajat melegíts fel, de ne forralj, masszírozd be a hajadba, és csavard hajad törülközőbe. Ez azért kell, mert az olaj melegen jobban fel tud szívódni a hajszálakba. A töredezett hajvégeknek is ez a kúra javallott.

Fényes jövő

A legegyszerűbb hajfény – bármilyen színű hajra – a desztillált vízzel kevert almaecet: 4 l vízhez fél pohárnyi ecetet keverj, ez jó pár hétig elég lesz, de a mennyiséget arányosan csökkentve könnyebben tárolható a keverék. Egy hajmosásnál egy pohárnyit használj belőle, a mosás végén.

Tunkolgatni

Ez már a bonyolultabb műveletek világa: a több összetevőből álló kencék tárháza végtelen. A legegyszerűbb a tojássárgája+olivaolaj+méz kombó, bár inkább eleve száraz hajra való. Attól függően, hogy milyen hosszú a hajad, egyenlő arányban keverj össze az összetevőkből, mehet a hajadra nagyjából egy órára, de ha igazán hatásossá akarod tenni a „kezelést”, egy műanyag zacskóval rásegíthetsz… Sőt, ha töredezik a hajad, a keveréket kifejezetten a hajvégekbe „masszírozva” is szép eredményeket érhetsz el.