Olaszba’ tudják, mitől döglik a légy

A mediterrán diétát sokszor nem is diétának, hanem étrendnek nevezik. Persze lehet, hogy jobb lenne inkább életmódként emlegetni…Merthogy a „Fogyj le két hét alatt 10 kilót!” szlogent nem a mediterrán étrendre találták ki. Meg azt sem, hogy „Könnyen, gyorsan, olcsón.”. De ha van időd magadra, és ezen felül pénzt is hajlandó vagy áldozni a minőségi alapanyagokra, akkor érdemes kipróbálnod ezt a fajta megoldást.

Az alapok

A mediterrán diéta nagyon leegyszerűsítve sok zöldség-sok gyümölcs-sok olivaolaj és olajos mag-sok durumtészta-kevés állati fehérje vagy sovány tej-de sok tengeri herkentyű – alapon működik.

Szabályok

A legfontosabb szabály, hogy az idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Vagyis ne akarjunk télen paradicsomot vagy epret enni, mindennek megvan a maga ideje. Ez némi költségcsökkentést is eredményez, de ha olvastál már arról, hogy milyen vegyszerekkel késztetik „érésre” a banánt vagy a paradicsomot hosszú tengeri és szárazföldi útja során, szintén nem akarsz feltétlenül beleharapni…

A zsiradékok közül mellőzzünk mindent, csak oliva olajat használjunk – érdemes ilyenkor átgondolni a bő olajban sütést is, nemcsak azért, mert drága, hanem azért is, mert az oliva olaj kevésbé bírja a hevítést.

Az össz-zsiradék 25-35 százalék között legyen, de nagyon vigyázz arra, hogy minél kevesebb telített zsírt vegyél magadhoz.

A napi étrendnek legyen része a zsírszegény – akár natúr – joghurt és sajt. Utóbbiból ma már elég széles a választék, egyes szupermarketekben megjelölik a zsírszegény készítményeket, de szaküzletben jól működik a „megkérdezem és majd megmondják, hogy mi a jó nekem” – módszer is.

Desszertként friss idénygyümölcsöt fogyassz, heti egy-kétszer szabad csokit, süteményt enni – de persze ez nem jelenti azt, hogy hetente beszabadulhatsz a cukrászdába, és lelegelheted a készletet.

Az étrend része lehet férfiak számára napi 1-2, nők számára fél-1 pohár bor – de persze nem kötelező, elhagyható elem.

A diétában az állati fehérjét elsősorban a halak jelentik – ennek fontos előnye, hogy Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot jelentenek.

Orvosilag

Több kutatás is zajlott, zajlik a mediterrán étrend hatásaival kapcsolatban. Az egyik legmeglepőbb – és egyben az egyik legvitatottabb – egy közel öt éves vizsgálat volt, amelyet 202, szívinfarktuson átesett emberen végeztek. A kórházból kijőve negyedüket mediterrán diétára fogták, negyedüket zsírszegény diétán tartották, a maradék felét a csoportnak hagyományos ételekkel hagyták étkezni. Az eredmény szerint a zsírszegény és mediterrán étrenden élők több mint háromnegyede mindenféle gond nélkül átvészelte az elkövetkezendő 4 évet, a csoport másikfelében minden második embernek volt valamilyen egészségügyi problémája.

A cukorbetegséggel összefüggő vizsgálatok szerint a 2-es típusú – általánosan elterjedt – cukorbetegség megelőzésében illetve kezelésében is jó eredményeket érhetsz el, ha ezt az étrendet követed.

Életmód

Azzal is segíthetsz magadon, ha megpróbálsz mediterrán módra élni, a táplálkozás mellett a mentalitást is elsajátítod – persze csak akkor, ha megteheted. Sok mozgás, kevesebb stressz, hajtás, több idő a barátokra, a családodra, közös családi étkezések – ezek a hangulatodon is javítanak. Végülis, agyban dől el minden…