Őket sirattuk el idén

Tegnapelőtt halt meg Bud Spencer. A színész már a sokadig híresség, akitől idén kellett búcsút mondanunk. Nézzük, kik azok a sztárok, akik 2016-ban hunytak el.


Kertész Imre

Március 31-én halt meg az egyetlen magyar Nobel-díjas írónk, Kertész Imre. A Kossuth-díjas művész 87 évesen távozott közölünk. Leghíresebb alkotása a 2002-ben Nobel-díjjal is kitüntetett Sorstalanság, mely egy második világháborúban élő zsidó kisfiú történetét dolgozza fel. A 13 éven át írt történet részben személyes ihletésű mű, mivel Kertész maga is megjárta az auschwitzi tábort.  A szerző sírja a Fiumei úti nemzeti sírkertben van.


David Bowie

A ’60-as, ’70-es évek meghatározó popzenésze, David Bowie január 10-én halt meg, alig pár nappal 69. születésnapja után. Az énekes utolsó pillanatokig aktívan folytatta munkáját, két nappal halála előtt jött ki utolsó albuma, a Blackstar. A kaméleon külsejű férfi rákban szenvedett, de betegségéről a nyilvánosság előtt mélyen hallgatott. Halála után rajongói több hónapon át vittek virágokat a szülővárosában, Brixtonban felállított emlékfalához. A város vezetése úgy döntött, utcát fognak elnevezni az énekes tiszteletére.


Prince

57 évesen, április 21-én távozott az élők sorából egy másik zenei klasszis, Prince. A férfi halála előtt egy héttel még Atlantában koncertezett. Prince fellépése után elvesztette az emlékezetét és kórházba kellett szállítani, hogy állapotát stabilizálják. Halálának körülményei sokáig tisztázatlanok voltak. A végső orvosi vizsgálatok szerint fájdalomcsillapító túladagolásába halt bele az énekes.


Umberto Eco

A rózsa neve című könyv szerzője, Umberto Eco február 19-én halt meg olaszországi otthonában. A sokoldalú művész pályáját mint középkorkutató kezdte, később a torinói egyetemen tanított esztétikát és vizuális kommunikációt. Eco már két éve küzdött rákkal, a nagy médiafigyelemmel kísért temetésére Milánóban került sor.


Psota Irén

A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznő, aki a Nemzet Színésze címet is elnyerte, február 25-én halt meg. A 86 éves színésznő hosszú ideje betegeskedett, végül szívelégtelensége miatt halt meg, álmában. Pályáját a Madách Színházban kezdte 1952-ben, és itt is fejezte be. Életútjáról 3 könyvet is írt, a legutolsó 2008-ban jelent meg.