Oh Magyarország! – A magyar retrós bulidalok 2.0

„Ne, ezt nem hiszem el!” – ismerős felkiáltás miután berakunk egy dalt a házibuliban ugye? Egy második kör arról, mikor is hallhatjuk ezt a mondatot a tombolás előtt.Hip Hop Boyz – A hegyekbe fönn

Pont annyira Balaton-orientált a magyar pop ipar, mint amennyire Budapest-orientál az egész ország. Ezt az ősi átkot törte meg a Hip Hop Boyz a Hegyekbe Fönn című örökzölddel. Bár a szövegen nagyokat mosolyoghatunk, be kell vallanunk közben azt is, hogy igencsak élet közeli szituációk bukkannak fel a NMS (Nagy Magyar Sláger) soraiban, ahol egész egyszerűen hősünknek elege lesz a munkából és főnökéből és inkább felmegy – vagyis föl – a hegyekbe, aztán meg „jön a Dóra a dáridóra”, akinek mehet a „pásztoróra.” Oké, azért néhány rím azért büntet itt is. Csak úgy, mint a fő zenei motívum, amire olyan koreográfiát dobtak össze a srácok, hogy az N*Sync ezt látva sírva borult volna a földre, minimum hamut szórva magára.

http://youtu.be/3CuTbTGqoEM

UFO – Szerelemdoktor 

Kevés olyan gördülékeny refrén született a magyar nemzet büszke ezer évében mint az UFO klasszikusában, melyben eredetileg Keresztes Ildikó fakadt dalra, kicsit kitérve a biztos pályáról, mely a kemény rocknagyi vonalba vitte, bár út közben valahol végül mégis megrekedt a könnyező mentor. Ha a dalszöveget mustráljuk, kicsit zavarba jöhetünk – könnyen gondolhatunk különböző nemibajokra – „ha beteged lettem, mindenem lángra gyúl” – de akár egy kis dealer-ügylet is eszünkbe juthat a „nálam a gyógyszer gombold hát ki lassan a blúzod” sornál, mely már némi prostitúciót is sejtet. A „Bang-bang még nem vagy húsz de „mellesleg” már kitagad a blúz.” sort pedig nem is kommentálnánk. Utólag már biztos ezen is sír az Ildi.

SOHO Party – Az éjjel soha nem érhet véget

http://youtu.be/VoFldlNgHoU

Nem kímélték Budapestet és a strasszokat a SOHO Party klipjének forgatásán, ahol az énekesnő egy utánozhatatlan dresszben kapott olyan felfázást a körúton száguldozva, amit azóta sem heverhetett ki. Ahogy mi sem a csodás dalt, mely megteremtette a magyar bulislágerek minden sémáját; csajok, pasik, bárpult, tánc, szombat, hétvége. Ami mindenképpen tiszteletre méltó, hogy a csapatnak sikerült három percbe hatszor beleerőszakolni  a refrént, ami azért elég szép teljesítmény. A klubban puskákkal táncoló két kigyúrt tagot nem igazán értjük, de az biztos, hogy nem erre vártunk, bármennyire üzeni ezt az a zsivány refrén…

4F Club – Balatoni láz

http://youtu.be/H49RAnhN9K8

„Már elegem van a sok belpolitikából” – hát de sokszor kinek nem, ugye? A buli társaságának viszont belőlünk lesz elege, ha a YouTube-on berakjuk ezt az örökzöld csodát, hiszen egyrészt a nagykabátokat bámulva nem olyan szívmelengető a balatoni kánikuláról és egy szál bikinikről énekelni, másrészt ezzel arra ítélünk mindenkit, hogy napokon át az 4F Club dalát dúdolja a zuhany alatt, a munkába menet, a boltban a parizer árát mustrálva. Jobb mellesleg, ha nem próbáljuk meg elrappelni a rap-részt. Bármennyi töltet is van bennünk,  higgyük el: nem fog menni!

http://youtu.be/ErKhlyPyVrs

Carpe Diem – Álomhaj  

Ha pedig már Balatoni láz, és a múltkori részben volt Jött egy felhő is, jöjjön a dal, amelyikkel mindig mindegyiket keverjük. A Carpe Diem első sorban arról híres, hogy előadónőjük, Fanny egy másik énekesnő hangjára playbackelt szerény két évig, másodsorban pedig az Álomhajó miatt, ami olyan szinten karolt fel minden időjárási tényezőt, hogy már a refrénjével tökéletes filmzenéje lehet egy őszi és téli házibulinak: „Tombol a nyár, e földtekén, Ne érdekeljen, ha esik a hó, Mert nyaralni visz az álomhajó! ” Kedvencünk mellesleg a bővérű ambivalenciateremtés a dalszöveg elején: „De ki az, akit érdekel, hogy mi az, ami fáraszt, Hogy idegesít, vagy felfordul a gyomrom? Nem is mondom el neked, hogy mi is az én gondom.” Hát ne mondd.

http://youtu.be/x5h1GI2oNpk

Cikkünk végén pedig jó dúdolást kívánunk a hét további részére!