Óbuda Napja 2016

Óbudán komoly hagyománya van annak, hogy május első hétvégéjén színpompás forgataggal ünnepelnek a kerületben élők.

Igazi közösségi esemény ez, mely a múltból táplálkozva köti csokorba a szép hagyományokat. Egyszerre jelenti a nyár nyitányát, a virulásnak indult természet ünnepét és olyan hagyományok előtti tisztelgést, mint a Flórián napi ünnep, mely kiemelt szereppel bír a kerületben. Jól megférnek itt együtt a századfordulós kosztümök, a gyermekzsivaj, és a különböző stílusú zenei műsorok. Sőt, ez ad lehetőséget arra, hogy valamennyi korosztály úgy érezze, hogy róla, neki szól ez a nap. S bár az események központja a Fő tér és a Szentlélek tér, a kerület több pontja kínál kellemes együttlétet az itt élőknek, ide látogatóknak. A rendezvény fő célja az, hogy a kerületiek lokálpatriotizmusát szem előtt tartva nívós műsorokkal kínáljon kellemes együttlétet a családoknak. S ezzel mintegy reprezentálja is, hogy miként sáfárkodhat a múlt szellemi örökségével egy közösség oly módon, hogy ne csak az itt élők érezzék jól magukat, hanem azok is, akik a város különböző pontjairól látogatnak el a kerületbe.

Idén is ingyenes koncertekkel, gyermekprogramokkal, rendőrségi és katasztrófavédelmi bemutatókkal, Civil udvarral és gasztronómiai különlegességekkel vár mindenkit a kerület vezetése május 7-én, Óbuda Napján és előestéjén! Az ünnepre hangolódást a Budapest Voices, majd Péterfy Bori & Love Band koncertje biztosítja pénteken délután és este, s ehhez nyújt kellemes hátteret a gasztronómiai kalandozások sora.

Szombaton folytatódik a rendezvény, immár több helyszínen. A Szentlélek téren először Halász Judit ad koncertet a gyerekeknek, majd az Óbudai Danubia Zenekar Kamarazenekara lép színpadra. Délben kerül sor az ünnepélyes megnyitóra ahol a kerület polgármestere, Bús Balázs adja át az Óbuda Díszpolgára címet, az Óbuda Kultúrájáért díjat, a Pro Óbuda díjat, az Óbuda Sportolója Díjat, valamint a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet. Ezután pedig a Kincső Néptáncegyüttes, az Ivan & The Parazol, a 30Y majd a Hiperkarma váltja egymást a színpadon. A Fő téren napestig kínálja finomságait Katlan Tóni konyhája, de nem hiányzik majd a kemencében sült lepény sem, az édes finomságokról pedig a Cziniel Cukrászda gondoskodik.

Az Esernyős ínyencségei mellett Street food meglepetések, Ráchel flódnija, Panyolai pálinkák, sör- és borkülönlegesség is várják a látogatókat. Lesz kézműves vásár, Bábautomata, Circus Mechanicus, és ezernyi más játék és látnivaló, s aki fiakkerezni vágyik, azt is megteheti. Az ünnep alkalmából sor kerül Harrer Pál szobrának koszorúzása is. A Zichy udvarban is nagy élet lesz. Itt a civil szervezetekkel ismerkedhetnek a látogatók, egészségügyi szűrővizsgálatokon vehetnek részt, a kicsiket pedig ezernyi játék várja. A Kórház utcában szabadtéri tárlat nyílik „Római P’Art 14” címmel, melyet Kelemen Viktória alpolgármester nyit meg. A Kobuci kertben a csíkszeredai Jazzybirds, a Middlemist Red és a Kéknyúl Hammond Band koncertezik. A hagyományokhoz hűen a békásmegyeri Csobánka tér ad otthont a Közbiztonsági Nap rendezvényeinek. A program rendőrségi kutyás bemutatóval indul, majd katasztrófavédelmi bemutatóval folytatódik. Ebéd után a rendőrzenekar ad koncertet, s ezután kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, majd Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere adja át az Óbuda Közbiztonságáért díjakat. Délután a Braunhaxler Dalkör, a Langaléta Garabonciások gólyalábas mókái, az Alma Együttes koncertje és a Pavane zászlóforgatók műsora szórakoztatja a közönséget. A nap záró koncertjét az Anna & The Barbies adja.

Csillaghegy Napja is változatos programokat kínál a látogatóknak. Itt a Kiskalász zenekar Hepehupa gyermekkoncertje nyitja a sort, majd Puskás Péter alpolgármester köszöntője után kóstolhatja meg mindenki Csillaghegy tortája a Cserfalvi Cukrászda jóvoltából. A kalóriák letáncolásához a Kis Göncöl tagjaitól leshetünk el tánclépéseket – a főként alsó tagozatos gyerekekből álló táncosokat a Bazseva zenekar kíséri. Ezután a Fodros Általános Iskola és a Csillaghegyi Általános Iskola szórakoztatja a közönségét előadásával, majd Bohócműsor és bűvészprodukció következik. A Gózon Gyula Kamaraszínház a Pincérfrakk utcai cicák műsorával lép színpadra, majd a Budafolk Band ad koncert. Nem maradhatnak ki a programból a közönség nagy kedvencei Berecz András, aki mesélésével csal mosolyt az arcokra és a Göncöl Néptáncegyüttes előadása, mely végül táncházzá alakul. Kísér a Bazseva zenekar. A nap záró koncertjét Csillaghegyen Demjén Ferenc adja.

Az Óbudai Múzeum a tárlatok mellett megrendezi a szokásos Óbudai sétákat is, mint ahogy a kerület többi múzeuma is ingyenesen lesz látogatható ezen a szombaton, s az Óbudai Platán könyvtár és a Térszínház is műsorral készül Óbuda Napjára.

A felsoroltak is bizonyíthatják, hogy a kerület ünnepén unatkozni lehetetlen lesz, inkább az okoz majd fejtörést, hogy ebből a bőséges és ingyenes kínálatból miként szerkessze meg mindenki a saját programját úgy, hogy minél több élménnyel zárhassa a napot, s jusson idő ráérős beszélgetésekre is.

 A részletes műsort megtalálják a rendezvény műsorfüzetében, az obudanapja.hu oldalon és a rendezvény Facebook oldalán.