Nyári nyavalyák: szeplő

Egyesek állítják: a szeplő ellenállhatatlan. Ha nem így gondolod, vagy esetleg a szeplő mellett májfoltjaid is vannak, érdemes néhány dolgot megfontolnod. Arra is adunk tippet, hogyan halványítsd a pöttyeidet.Mi is ez?

A szeplő fiatal korban a melanin – a barna bőrfesték – egyenetlen eloszlása a bőr felületén. A napsütés és napozás hatására „előjönnek” a szeplők, de májfolttá csak hormonális illetve emésztési problémák esetén fejlődnek. A menopauza közeledtével a női szervezet ösztrogéntermelése csökken, ennek hatására alakulnak ki a májfoltok a kézfejen. Ugyancsak előjöhetnek a májfoltok terhesség illetve fogamzásgátló szedése során. A máj működésének zavarainál is kellemetlen kísérőjelenség a májfolt – innen az elnevezés –, de egyes vízhajtók, magas vércukorszint ellen szedett gyógyszerek is okozhatnak májfoltokat.

Házi vegykonyha

Nagyanyáink íróval kenegették a pigmentfoltokat, és bár hókuszpókusznak tűnik, a „kezelés” hatásos volt. Ennek az az oka, hogy a tejsav enyhén maró hatására a bőr felső, elhalt hámrétege felpuhul, ezzel halványítva a foltokat. Szintén ezen az elven működik a citromos módszer: egy citrom kifacsart levével naponta kétszer átdörzsölve az arcot szintén lassú, de látványos eredményt érhetsz el – mellesleg ezzel a tonizálással a zsíros bőrt is jól kezelheted. Szintén hatásosnak mondott az egy kanál natúr joghurt+egy kanál méz kombó is, ezt az arcodra kenve, 30 percig rajta hagyva halványíthatsz valamennyit a foltjaidon – és ápolod is a bőrödet. Ha van otthon aloe vera növényed, egy kis darab levelet levágva, azt szétnyitva és a bőrödbe dörzsölve megint csak halványíthatsz. A májfoltokra hatásosnak mondják még a körömvirág leves lemosást. Egyes források – Maria Treben könyve  is – a lándzsás útifű teára esküsznek májfolt esetén…

Vény nélkül

Ha a házi varázsszerek nem válnak be, akkor maradnak a vény nélkül kapható halványító krémek, de nem árt az sem, ha átgondolod: ha strandra mész akkor is célszerű fél órával elindulás előtt bekenni a bőrödet. Ha kilépsz az utcára, akkor is érdemes ezt a módszert alkalmazni: a szabadon maradt bőrfelületeket legalább közepes faktorszámú krémmel kend be, ha pedig strandra mész, tegyél olyan kalapot a fejedre, amely eltakarja az arcodat.

Vigasztalásul

Ha utálod őket, mert vannak, mindig jusson eszedbe, hogy Amerikában a drogériában külön erre a célra kifejlesztett szeplőceruzát lehet kapni. Ha nem lenne rá igény, eszébe sem jutott volna senkinek…