Novák Péter János – interjú

A Magyar Képregény Szövetséggel közösen kiírt FUNZINE pályázat során rengeteg vicces, komor, elgondolkodtató vagy éppenséggel bugyuta pályázatot kaptunk. Jöttek a Petőfik hosszú, tömött sorokban Barguzinon innen és túlról, de egy sem volt akkora legény, mint a Berlinből érkező Sándor, aki Mama és Haza között vacillálva várja március 15-e sorsdöntő óráit. Az alkotót, Novák Péter Jánost faggattuk.    


 

Miért jelentkeztél a pályázatra?

Egy kiváló rajzoló barátom mutatta a linket, ő azt hiszem időhiány miatt végül nem pályázott. Egy kis szellemi tornát és technikai gyakorlást reméltem tőle, ez be is jött. Ezeken az illusztrációkon sok a részlet, de mindennek megvan a jelentése, rövid kutakodás után megfejthetőek. Igaz, hogy próbáltam eleinte minél egyszerűbb asszociációkkal dolgozni, de rá kellett jönnöm egy rövid körkérdést követően, hogy mennyire hézagos az átlagemberek ismerete a nemzeti hőseinkről.

 

Mi jut eszedbe róluk; Petőfi, Kossuth, Széchenyi?

Petőfi nyilvánvalóan lázadó punk volt, Kossuthot száműzték és elvesztette a magyar állampolgárságát az akkori jogszabályok szerint, Széchenyi pedig csalódott azokban a magyarokban, akiknek mindenét odaadta.

 

Jelenleg Berlinben élsz. Van rálátásod a berlini street art-ra?

Tavaly áprilisban költöztem a városba, egyszerűen azért, mert kishazámban nem találnék munkát. Jelenleg roadként dolgozom nagykoncertek illetve sportesemények idején, így marad némi szabadidőm rajzolni. Jónéhány street art művészt megismertem az utóbbi időben, ők szép lassan az utcákról beszivárogtak a galériákba, tematikus kiállításokon láthatók a műveik, ahol olyan magánszemélyek (és rajtuk keresztül cégek) figyelmét kelthetik fel, akik segítségükre lehetnek a továbblépésben.

 

Be lehet kerülni külföldiként a berlini művészkörbe?

Berlinről azt mondják, hogy nem Németország, és tényleg, ha az ember elmegy egy megnyitóra vagy workshopra, akkor a világ minden tájáról érkeznek ide népek. Egyébként meglepően sok tehetséges magyar származású rajzolóval találkoztam. Az ismertség számomra nem cél, ha az embernek vannak konkrét céljai, az csakis az eszköz lehet az elérésükre.

 

Ha választanod kéne, melyikük lennél; forradalmár, hittérítő vagy sárkányfűárus?

Sárkányfűárus (art director) már voltam, a hittérítéshez hit kell, tehát marad a forradalmár. Verjenek csak le, ha már magyarnak születtem.

 

Hogy állsz az imidzskeltéssel, termékesíteni kell az alkotót? 

Eddigi életem nagyobb részében hazugságokat terjesztettem pénzért, a reklámszakmában dolgoztam. Magammal kapcsolatban ezeket tudatosan kerülöm, nehogy én váljak egy üres díszdobozzá. Az ilyen apróságokat kedvtelésből csinálom, akik hajlandóak a szorgosan megkeresett pénzükből áldozni arra, amit alkottam, attól boldog vagyok, hiszen visszaforgathatom a pénzt a munkámba, például egy újabb nyomdai eszköz vételével.