Szeretnéd valami igazán személyes ajándékkal meglepni szeretett női ismerőseid? Itt az alkalom, hogy megcsillogtasd a konyhai tudásod Nőnap alkalmából! Íme a női szeszély, az ínycsiklandó magyar sütemény receptje:
Női szeszély sütemény:
Hozzávalók:
- 40 g vaj
- 40 g kristálycukor
- 4 tojássárgája
- 15 g élesztő
- 180-200 ml langyos tej
- 300 g liszt
- csipet só
- vaj a tepsi kikenéséhez
- Tetejére
- sárgabarack lekvár
- 4 tojásfehérje
- 200g kristálycukor
Elkészítése:
100 ml tejet melegítsünk meg, adjunk hozzá egy kiskanál kristálycukrot, majd az élesztőt belemorzsolva futtassuk azt fel. A vajat keverjük habosra a maradék kristálycukorral, adjuk hozzá a 4 tojás sárgáját, csipet sót, és a felfuttatott élesztőt. Keverjünk hozzá a lisztet és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető, sűrű galuska tésztát kapjunk. Hideg vajjal kenjünk ki egy nagyobb méretű tepsit, és simítsuk el benne a tésztát. Langyos helyen 30 percig kelesszük, közben a sütőt kapcsoljuk 200 ºC-ra. Amikor megkelt a tésztánk, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük világossárgára, 10 percig. Amíg sül a tésztánk, készítsük el a habot a tetejére. A lehűtött tojásfehérjéket verjük kemény habbá, miközben apránként hozzáadjuk a kristálycukrot.
Ha megsült a tészta, a tetejét kenjük meg baracklekvárral, ezután simítsuk rá a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe, és 150 ºC-on szárítsuk még 25-30 percig. A hab ekkor szép, halvány barna színt kap. Az elkészült édességet még melegen, nedves késsel vágjuk nagyobb kockákra.
Kellemes Nőnapot kívánunk!