Női szakasz

„Este fess a pesti nő / Ha kicsike száját festi ő, / Csak érte remeg a férfi sereg.” – Írta egykoron Horváth Jenő. Írhatta volna a párizsi nőről is, és hogy ez mennyire így van, arra az Alexandra kiadó legújabb könyve a legékesebb bizonyíték. Minden nőnek ajánlott – Párizs-mániásoknak pedig egyszerűen kötelező.A Párizsi sikk már külsejével is tüntet: az eredeti, francia kiadáshoz hasonló, az amerikaival teljesen megegyező, vörös műbőr kötés, a selyem könyvjelző hirdeti a könyv fontosságát, és ha kézbe vesszük a kiadványt, meglepően súlyosnak találjuk. Egy bajunk azért már itt akad: bár napi belelapozásra szánt könyvről van szó, a mérete nem túl előnyös, nagyobb kézitáskába kell begyömöszölni – igaz, így a napi súlyzózás is megadatott, mindenféle nagyobb erőfeszítés nélkül.

És a hiányérzetünk itt nagyjából ki is merült, maximum azon kesereghetünk, hogy fapados társaságok híján nem mostanában fogunk eljutni azokba a sokszor eldugott, hangulatos, jópofa boltokba, amelyekbe egy párizsi nőnek vissza-vissza kell térnie. Még akkor is, ha a fele kosztpénzt otthagyja – erre vonatkozólag leleményes módszerekkel is szolgál a kötet, de nem akarom lelőni a poént…

A szerző pedig tudja, miről beszél: Ines de la Fressange modellből lett, idén 55 éves üzletasszony, dizájner. Anyja argentin modell, apja La Fressange márki, ezzel a pedigrével a legjobb körökben mozoghatott már születése pillanatától – és szívhatta magába azokat az impulzusokat, amelyektől egy francia nő tizenévesen is kitűnik ezer másik nőnemű lény közül. Saját parfümmárkáját akkor dobta piacra, amikor a többieknek még csak eszükbe sem jutott a marketingnek ezen formája. Még mindig képes elpirulni kamera előtt, és ha kinyitja a száját, nemhogy tíz, inkább húsz évet tagadhatna le a korából. Csoda, ha mindenki „a titkot” akarta tudni? Így aztán megírta ezt a könyvet (is), és még arra is volt energiája, hogy saját rajzokkal dekorálja. Hiába, a timing a párizsi nő legnagyobb fegyvere. És hogy a modellkereséssel se nagyon kelljen bíbelődni, a szerző saját, nagyobbik lányát kérte fel a könyv fotózásához – ez eredményt látva: nagyon helyesen.

A női lét nagy bédekkere a kiadvány, amelynek igazából nem a Párizsi sikk, hanem a Női sikk lehetne a címe – ha leszámítjuk a könyv kb. egynegyedét kitevő cím- és leíráslistát, amely a már említett párizsi butikokat, cipészeket és kávézókat sorolja fel, képekkel. A szerző saját butikhálózatot működtet, és Jean-Paul Gaultier tanácsadóként foglalkoztatja, mégsem hajlik maga felé a keze.

A kötet franciás őszinteséggel beszél öltözködésről, sminkről, testápolásról – és franciás felsőbbséggel persze. Vannak olyan „igazságai”, amelyeket már évtizedekkel ezelőtt hallottunk. Pl. a smukk és az igazgyöngy lánc variálása legjobb tudomásom szerit Coco Channel „találmánya” volt, de azért vannak még megdöbbentő divattanácsai. Nálunk pl. most dívik a leggings, változatos színekben, hosszúságban, csipkével, csipke nélkül – a szerző ezt a ruhadarabot gyakorlatilag a porba alázza, és kijelentésével a magyar fehérneműpiacot a csődbe juttathatja.

A könyv első egyharmada minden kamaszlány álma: sorra veszi az ideális ruhatárat, a hajápolást, a sminket – és a legtöbb esetben, megdöbbentő módon a takarékosságot helyezi mindenek fölé. Pontosabban: a kordában tartott költekezést. Legfőbb elve: ha egy ruhát aznap este nem vennél fel mondjuk színházba, akkor ott kell hagyni a boltban, mert úgysem fogod felvenni más alkalmakra sem. Ilyen hozzáállással persze könnyen csusszan be az ember kosarába a sötétkék kasmírpulcsi, amely a párizsi nő ruhatárának sarkköve.

Mint ahogy a természetes külső is: a szerző a botoxot és más plasztikai sebészeti beavatkozásokat egyszerűen elutasítja. Ahogy a Telegraph-nak nyilatkozott, attól fél, hogy többé nem ismerné fel magát a tükörben. Hogy valóban száműzi-e a korrektort, és csak alapozót használ-e, miközben be nem teszi a lábát a kozmetikushoz, ahogy írja. Egy dolog biztos: a kötet a legősibb ösztönünket elégíti ki: kukkolhatunk egy sokat tapasztalt, bölcs nő színfalai mögött, valamit elleshetünk „a titokból”, de Ines de la Fressange maga is párizsi nő. Mindig megtart magának néhány trükköt…

Inés de la Fressange és Sophie Gachet: Párizsi sikk – Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától A

Alexandra kiadó, 2012.

 240 oldal, 4999 Ft

Fotó: Paolo Roversi