New Yorkban is megemlékeznek 1956-ról

Az ENSZ évente megrendezett, New York-i esemény idén 1956-ról fog szólni.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) alapításának alkalmából minden év október 24-én nagyszabású gálakoncertet rendeznek a New York-i ENSZ-székház Közgyűlési dísztermében.

Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehet az ünnepélyes eseménynek, mely egyúttal az 1956-os forradalomra emlékező magyar rendezvények fő eseménye az ENSZ-ben, így Magyarország Állandó ENSZ Képviselete nagyszabású megemlékezést tart.

A rendezvény kiemelt sztárművésze Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas szoprán, aki Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet, állandó képviselő meghívását elfogadva szerepel a gálán.

Az 1956-os eseményekre is utaló Freedom First című gálaműsor repertoárján többek között Kodály Zoltán: Székelyfonójából, Erkel Ferenc: Bánk Bánjából (Melinda áriája), Johann Strauss: Denevérjéből (Rosalinda áriája) ad elő részleteket az énekesnő.

Az ENSZ napi gála rendezvényre a Magyar Állami Operaházzal együttműködésben kerül sor. A koncert karmestere: Szennai Kálmán, koncertmestere: Galina Danyilova, művészeti vezetője: Gerard Schwarz. Az eseményen fellépnek a Magyar Nemzeti Balett, valamint az Operaház művészei és további elismert művészek a világ több országából.


Az eseményen köszöntőt mond:

  • Cristina Gallach, ENSZ-főtitkárhelyettes,
  • Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete, állandó képviselője.

Beszédet tartanak

  • Ban Ki-moon, ENSZ-főtitkár,
  • Peter Thomson, az ENSZ Közgyűlés elnöke,
  • Dr. Szabó László, külgazdasági- és külügyi miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár.

Az ENSZ Közgyűlés közel 2000 fő befogadására alkalmas nagytermében megrendezésre kerülő rendezvényre az ENSZ tagállamok nagykövetei, diplomatái, az ENSZ vezetői, valamint New York város meghatározó szereplői kaptak meghívást.