Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Március hatodikán tartjuk az energiatakarékosság világnapját, amit nálunk 2000 óta kerül megrendezésre.

Habár közeledik a jó idő és a napsütéses órák száma is nő, az energiapazarlás ettől függetlenül még nem nagyon szokott csökkenni – épp ezért fontos, hogy legyen egy nap, amely a környezettudatosságra, fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet.

Ahogy a Föld népessége egyre csak nő, az egy főre eső erőforrások pedig csökkennek, egyre fontosabb témákká válik az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások. A nagy kérdés: hogyan lehet rávenni az embereket, hogy legalább egy kicsit környezettudatosabban éljék mindennapjaikat? Az egyik válasz a világ minden táján megrendezésre kerülő energiatakarékossági világnap, és sok egyéb, az egész március hónapot átölelő program, kezdve a gyerekrajzversenyektől a március 28-i Föld Órájáig, amikor is az egész Föld „elsötétül” egy szűk 60 percre.

A programok elég szép sikereket értek el az elmúlt években, de sajnos még mindig van hova fejlődni: ahhoz, hogy legyőzhessük az emberiség előtt tornyosuló hatalmas akadályt, amit az erőforrások szűkössége és egyre gyorsuló kimerülésük, az energiaárak növekedése és bolygónk teherbíróképessége jelent, meg kell ismernünk azokat a lehetőségeket, amelyekkel mi is és Földünk is jól jár.

A hétvége folyamán a nyitott szemmel járók számos, az energiatakarékosság jegyében rendezett programmal találkozhatnak, és mivel a tavasz az újjászületés, megújulás időszaka, ilyenkor a szemléletváltás is könnyebben mehet.

Aki pedig maga is szívesen feltöltődne egy kis energiával, egyszerűen csak menjen ki az utcára vagy a szabadba, sétáljon a gyönyörű napsütésben, szívja be a friss levegőt, és élvezze azt a sok jót, amit a természettől kaptunk. Ezután biztosan sokkal nagyobb lelkesedéssel fogja belevetni magát az energiatakarékos életmód világába!

Ha szívesen elmerülnétek az energiatakarékosság témakörében, akkor az alábbi magyar feliratos TED-előadások erre tökéletesek lehetnek.