Nem vész el, csak más helyre költözik

A Liget project körüli konfliktus sosem akar elcsitulni. Most éppen a fák kivágása ellen tüntetnek a ligetvédők.

A Liget project ellen tüntetők  nemrégiben még a lebontásra ítélt épülethez láncolták magukat, most pedig a kivágásra ítélt fákat akarják foggal-körömmel megvédeni. Több hónapos határozott fellépésük végül eljutott Sághi Attila, a Liget Zrt. műszaki igazgatójának a fülébe, aki ígéretet tett rá, hogy nem fogják kivágni a fákat, hanem gyökerestől arrébb költöztetik őket.

Az akció körülbelül 300-400 millió forint többletköltséget jelentene, melynek finanszírozása még kérdéses. A grandiózus vállalkozásra egyébként már volt példa, alig néhány méterrel arrébb, az állatkert átalakításakor, amikor a régi vidámpark területét is bekebelezte a Fővárosi Állatkert.

További nehézségeket okoz, hogy a faátültető szerkezet 38 centiméter átmérőjű fákat képes elmozdítani, a Városligetben lévő növények többsége azonban ennél nagyobbak.  Az átültetendő majdnem 600 fának jövendőbeli helye szintén kérdéses.

Tarlós István a kedélyek csillapítása végett megígérte, hogy a város egy új faátültetőgépet fog venni. Hasonló szerkezetet már a II. János Pál pápa téret is alkalmaztak a 4-es metró megállójának kialakításakor.


“A nyilatkozattal csak arról akarják meggyőzni a budapestieket, hogy hiábavaló, felesleges a tiltakozásunk, miközben meg megy a hülyítés, hogy drogos hippik vagyunk” – nyilatkozta Csák Gergely, a ligetvédők szóvivője, akit nem hatott meg a Liget Zrt. műszaki igazgatójának ígérete.

Csák szerint az új helyre telepített fáknak alig 1%-a élné túl az átültetést, így lényegében semmilyen eredménnyel nem járna az intézkedés.

forrás