Nem mindegy

Egyre több olyan ember van, aki irányt vált és nem „kajálja be” a fogyasztói társadalom által diktált trendeket. Attól még, hogy egy termék giccsesen van felöltöztetve, jó az ára és rengeteg „fantasztikus” összetevővel kecsegtet, közel sem biztos, hogy hasznát is veszed. Nos, itt a szappanokra, tusfürdőkre gondoltunk. Hogy miért is?

Bőrünk ápolása fontos dolog, tehát közel sem mindegy milyen évszakban és mit kenünk rá:

Szappan vs. Tusfürdők

A szappanok évszázadok óta tartják tisztán bőrünket, régebben még ruhamosásra is használták őket. Mégis manapság alig fogy belőlük, mindenki a beígért krémmel, tejjel, mandulával és a többi összetevővel dúsított folyékony változatra esküszik.

Egyrészt, mert egyszerűbbnek tűnik használatuk, másrészt pedig a lúgos kémhatású szappanok köztudottan bőrszárító hatásúak, lekoptatják a bőrfelszínt, ezzel sérülékenyebb, kiszáradásra hajlamosabb lesz-, aminek persze van pozitív hatása is, a bőr megkezdi öntisztulását. A tusfürdők ezzel szemben savas bázisúak és kíméletesen tisztítják a bőrfelszínt, de károsabbak is a bennük rejlő vegyszerek miatt. A savas kémhatás előidézheti a szaruréteg megvastagodását, ami sokak szerint gyakran szőrtüszőgyulladást idéz elő, a sokféle hatóanyag miatt pedig mélyebb részről távolítja el a bőr zsírtartalmát.

Melyiket válasszam?

 Mielőtt kétségbeesnél- nyugi, van megoldás. A szakemberek szerint télen a naphiány, a szél, a hideg miatt olajos tusfürdőket kell választani. Sokaknál, főként az érzékeny bőrrel megáldottaknál ideális választás lehet a baba tusfürdő, vagy testápoló olaj. Azt sem árt tudni, hogy az újszülötteknek, kisgyerekeknek való krémek, tusfürdők még mindig kevesebb kémiai anyagot tartalmaznak, ezért természetesen védik bőrünket.

A hozzáértők javasolják a testápolókat tartalmazó szappanokat, amiket jobb, ha egy gyógyszertárban, vagy bioboltban szerzünk be. Természetes és igazán egyedi megoldás lehet a Lush boltokba is betérni, rengeteg érdekes öko szépségápolási szert tartanak.

A legfőbb teendő pedig a háttértudás, olvass utána, nézd meg az összetevőket!

Szappanra fel!