Nem is gondolnád, hol nyílik kilátó Budán

Nem vész el, csak átalakul a budai Postapalota, mely több éves elhagyatottsága után turisztikai célpontként éled újjá.

Egy ideje már mindenki néma ámulattal, vagy nyegle nemtörődömséggel használhatja az egyik legforgalmasabb budai közlekedési csomópontot, a felújított Széll Kálmán teret. Ezúttal a tér szomszédságában álló Postapalota körül zajlanak a történések. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány honlapján közölte, hogy megvásárolta az 1920-as években épült Buda Palotát, potom 22,3 milliárd euróért.


Mit kezdenek vele?

A 18.000 négyzetméter alapterületű épület 14.000 négyzetméterét irodákká fogják alakítani, és kiadásra szánják. Ennél sokkal izgalmasabb terv, hogy a Palota tornyát turisztikai attrakcióvá alakítják át, kilátóként fogják megnyitni a nagyközönség előtt. Mivel Budán a környéken nincs más olyan hely, ahonnan csodás panoráma tárulhatna a turisták elé, a Pallas Atthéné úgy döntött, kihasználja az épület adottságait, és a turisták kedvelt helyévé alakítja a helyet.

A felújításra szoruló épület rendbetétele másfél éves meló lesz, ami 25 millió euróba fog kerülni. A második világháborúban súlyosan megrongálódott épületet több mint 70 év után végre az eredeti tervek szerint fogják felújítani, egyes részeit műemlékvédelmi előírások szerint.


Eddig mindenki elfeledkezett az épületről

A Buda Palota már hosszú ideje üresen áll, pedig egykoron csak úgy nyüzsögtek benne az emberek.  A Sándy Gyula tervei alapján készült épület a Magyar Posta székhelye volt. Az első világháború után a szűkös anyagi helyzetben lévő Magyarország teljes egészében külföldi hitelből finanszírozta az eklektikus épület felhúzását. Hogy valami kellemeset is írjunk az épületről, eláruljuk, hogy ide szerelték be az ország első páternoszterét.

forrás: PADA