Mutasd a tojásod!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb szemléletformáló kampánya, A Mutasd a tojásod! négy hete alatt a civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, mélyalmos, szabadtartású és a bio tojás között, és arra bíztatja a lakosságot, hogy minél alacsonyabb számmal jelölt tojást vegyenek.

A hosszú számsorból, amit a tojásra pecsételnek, az első számra és betűkre érdemes odafigyeli, ezek jelzik azt, hogy milyen tartásból és milyen országból származnak a tojások. Jelenleg négy féle tojótyúk  tartásmód létezik, ezeket jelölik a tojásokon levő pecsét első számai:


  • 0: ökológiai tartás:  a tyúk bio takarmányt kap, legalább 4 m²-nyi helye van és szabadon legelhet
  • 1: szabad tartás: a tyúknak 4 m²-nyi helye van, zárt- és szabadtéren is mozoghat
  • 2: alternatív vagy mélyalmos tartás: a tyúkok közösen egy nagy ólban, zárt térben élnek (7-9 tyúk/m²)
  • 3: ketreces tartási rendszer: a tyúknak 750 cm²-es ketrecterülete és egy 15 cm-es ülőrúdja van (1 m²-en kb 13 tyúk él)

A kampány célja egyúttal az is, hogy elmagyarázzák, miért érdemes minél alacsonyabb számú tojást vásárolni, és olyan vendéglátóhelyeket választani, ahol ilyen tojásból készült omlettet ehetnek.


 

A kampány négy hete alatt #Mutasdatojasod hashtaggel várják a téma iránt érdeklődők fotóit a  0, 1 vagy 2-es számmal ellátott tojásokból otthon, vagy a csatlakozott vendéglátóhelyeken készült ételekről; a Felelős Gasztrohős nevű facebook oldalon pedig érdekes tippeket és tojásos recepteket osztanak meg.


 

“A háztartások egyre jobban figyelnek arra, hogy ne a legembertelenebb 3-as kódú ketreces tartásból származó tojást vegyék, de sajnos továbbra is vannak olyan vásárlók, akik nem tudják, mit jelölnek a számok. A vendéglátóhelyeken pedig igazi kuriózumnak számít, ha figyelnek erre. Szeretnénk megmutatni, hogy igenis vannak olyan felelősen gondolkozó éttermek, kávézók, sütizők, ahol nemet mondanak a ketreces tartásra. A kampányhoz csatlakozó helyeken a kampány ideje alatt bárki kérheti, hogy mutassák meg, hányas számú tojást használnak.” – mondta Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

 

„Szerintünk fontos megbízható forrásból beszerezni az alapanyagokat, legyen szó akár kávéról, tejről, vagy tojásról. A vendégeink is sokszor megkérdezik, hogy saját magunk készítjük-e a sütiket például, mert nem akarnak ismeretlen anyagokkal dúsított műkaját enni. Hozzánk ráadásul sokan jönnek reggelizni, ezért kifejezettem fontos a tojások minősége. Mi ezért használunk 1-es jelűeket, amik egy magyar gazdától érkeznek.” – tette hozzá Császár Alexandra, a fekete kávézó képviselője.

További információkat itt találsz.