Műemlék-hét: A Nádasdy rezidencia – Az örök szerelem kastélya

Tegnap a keszthelyi Festetics kastélyt mutattuk be műemlék-heti sorozatunk keretében, ma pedig egy hasonlóan varázslatos épületet járunk körbe. 

A lenyűgöző Tudorok korabeli stílusban épült Nádasdy kastélyt Fejér megye szívében, Nádasladány településén találjuk. Az épületóriás belsejét a kor legnevesebb mesteremberei tervezték és készítették, aminek eredménye többek között a lélegzetelállító szépségű vascsillár, a kézzel faragott fabútorzat és az ólomüveg ablakok. A Nádasdyk otthonául szolgáló palota kora technológiájának csúcsát képviseli: légfűtés, vízvezetékek, gázlámpák és később még villanylámpák is a csodálat tárgyát képezték a helyiek körében.

A kastély parkettája alatt egy ételszállító rendszer segítette a személyzetet napi teendőik végzésében, és tette egyszerűbbé a család ellátását friss és meleg ételekkel. Még beépített beszélő cső hálózata is volt a kastélynak, hogy a személyzet tagjai és a család egymással kommunikálhassanak a hatalmas épületben, így lényegesen lerövidítve a tea- és tízórai-rendelések munkafolyamatát.

És most vessünk egy kis fényt a címben is szereplő „örök szerelem kastélya” titulus eredetére! Szóval, az úgy volt, hogy gróf Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona a 19. század első felében friss házasokként ide költöztek: még egy személyükre szabott közös hálószobájuk is volt, ami a korban különösen extravagáns ötletként hatott. A nagy boldogságnak azonban egy hatalmas tragédia hamar véget vetett: Ilona 24 éves korában elhunyt, harmadik gyermekük szülése közben. Ferenc nem házasodott újra, senki nem tölthette be szeretett felesége szerepét. A kastély falai között még most is, a tragédia után több mint 140 évvel, érezni valamit Ferenc szomorúságából.

A birtokot egy gyönyörű park veszi körül: virágkorában egy mesterséges tó, egy vízesés és egy víztorony tették még csodásabbá a kastély környékét. A Nádasdyak üvegházát és pálmakertjét mindenki irigyelte.


A sorozat további részeiért kattints ide!