Modulus, avagy a véletlen rendező ereje

A Mészáros László részletgazdag és statikusságukban dinamikus fotóiból összeállított kiállítás április 11. és május 13. között tekinthető meg az újlipótvárosi TOBE Galleryben. A kiállítás április 23-án, szombaton a Budapest Artweek galéria túrájának induló állomása lesz.Mészáros László több évtizede mozog a művészeti fotográfia világában. Legutóbb az Art Market Budapesten találkozhattunk munkájával 2015 októberében, illetve 2015 nyarán Los Angelesben állított ki az On The Ground Floor Gallery „Roots”, vagyis Gyökerek című csoportos kiállításon. Mészáros sokoldalú fotográfus, ennek jó példája, hogy míg az Art Marketen festményszerű, gigantikus, Munkácsy festészetét, fénykezelését, kompozícióit megidéző képét láthattuk, Los Angelesben az elszigetelten élő pakisztáni Kalash törzsről készült három portréját állította ki.

A fotográfus egyik legújabb sorozata ezúttal Puskás Bea és Tomas Opitz újlipótvárosi galériájában lesz látható. Április 11. és május 13. között tekinthető meg a MODULUS, vagyis ritmus című kiállítás, amelynek keretében a Mészárostól megszokott nagyméretű fotók kapnak helyet a TOBE Gallery falain. Ezúttal ismét merőben új és a korábbiaktól teljesen eltérő fotósorozatra számíthat a közönség.„Káosz és rend. A véletlenszerűen rendeződött anyagok szabályos ismétlődéséből kialakuló ritmus, azaz modulus. Harmóniába olvadó, az eredeti funkcióktól teljesen elváló, új értelmezést nyerő tárgyak vibráló tánca. Mészáros László nagyméretű és részletgazdag képekből álló fotósorozata újjászületés az absztrakt világban.

A fotográfust az összepréselt műanyag flakonok, fémdobozok, nejlonok látványának ritmusossága fogta meg: a látszólagos káoszban meglátta a rendet. A nem tudatos, teljesen véletlenszerű módosulásokban magát az alkotást pillantotta meg. A szóhasználat nem véletlen: alkotást, mint az alkotás folyamatát és végtermékét egyaránt.

A szeméttelepen összepréselt anyagok felszínének ritmikusan változó textúrája a szelektív hulladékkezelés véletlenszerű alkotása. Ha megpillantunk egy szemétlerakót, a hulladékra nézve szemétbálákat látunk, ritmussá, harmóniává, művészetté Mészáros László emeli. Fotográfiáin keresztül nézve a látványból előbújik a zeneiség és a forma lenyűgöző játéka. Ebből a látványból a fotográfus absztrakt világot teremtett.”A Budapest Artweek keretében április 23-án az érdeklődők vezetett galéria túrán vehetnek részt, melynek induló állomása a TOBE Gallery Mészáros László fotográfiáival, majd a Missionartban Gaál Katalin grafikái, a Laborban Győri Blanka installációi, a Parthenon frízben Somogyi Tamás szobrai fogadják a túrázókat.  A galéria-túra a Horizont galériában ér véget egy tárlatvezetéssel az Erdélyi Gábor festményeiből nyílt kiállításon.

 

Mikor?


2016. április 11. -május 13.

Hol?


TOBE Gallery

1136, Budapest, Herzen utca 6.

Nyitva tartás: H-P 12:00-18:00.

További információk ITT és ITT!