Modern építészet vonattal

Egy-egy új ország és város felfedezése során nemcsak a bulik, az idegenevezetői könyvekben már ezerszer látott látványosságok és az új ízek a fontosak, hanem az is, hogy kicsit lássuk, melyik nagyváros miképpen fedezi fel a modern építészetben rejlő lehetőségeket. Ha rajongunk az új építészeti megoldásokért és designért, nem is kell messze vonatoznunk, hogy felfedezzük egy-egy gyöngyszemét.

Prága


Ahogy néha nálunk is nehezebben fogadják a modernitást, a prágaiak sem örültek 1996-ban a Táncoló ház megnyitásának, melynek formáját az összeölelkező Fred Aster és Ginger Roberts ihlettek. Mára az épülettel mindenki megbékélt, főként, hogy a cseh főváros egyik turisztikai központjává vált, holott szabadon csak a benne található kávézó látogatható. A modern barokk egyik gyöngyszemét eredetileg az ING építtette, azzal a céllal, hogy szimbolizálják az ország demokratikussá válását a szocializmus évtizedei után.

Táncoló ház

Prága, Csehország

Tervezte: Vlado Milunić és Frank Gehry

Vonattal már 11 ezer forinttól! (retúrban)

Stuttgart


Kezdjük például Stuttgarttal, ahol sokak szerint Európa legszebb könyvtára nyitotta meg kapuit 2011-ben az A1 projekt keretein belül. A kilencemeletes, kívül kissé már-már orwelli épület a projekt első gyümölcse, így átmenetileg egyedül árválkodik az óriási területen, a kultúra szigeteként. A kívül-belül fehér könyvtár belül üreges, az emeletek között nyílt lépcsősorokon közlekedhetünk, a könyvek a falak mentén sorakoznak. Hála a kialakításnak, elfelejthetjük a klasszikus könyvtárakra jellemző zártságot és tagoltságot. Itt minden lélegzik.

Stuttgarti Városi Könyvtár

Tervezte: Eun Young Yi

Vonattal: Már 22 ezer forinttól! (retúrban)

Varsó


Egy kicsit a budapesti Cet testvéreként is felfoghatjuk a varsói Golden Terrace-t, a lengyel főváros modern plázáját, mely kedvesen szimbolizálja a talán még mindig ébredező Közép-Európa kettőségét: a hullámzó üvegpalota félmilliárd dollárból épült, és közben itt nyílt meg az ország első Burger Kingje. A 2007-ben átadott épület 205 ezer négyzetméternyi területén több mint 200 bolt és étterem foglal helyet, továbbá egy nyolc termes mozi is. A bejárat előtti tér gyakran biztosít helyet kisebb koncerteknek és hasonló kulturális eseményeknek.

Golden Terrace

Tervezte: The Jerde Partnership

Vonattal: Már 18 ezer forinttól (retúrban)