Mit rejtenek a borvidékek a borokon kívül?

Bár a borvidékekről mindenkinek a borok jutnak elsőként az eszükbe (ami cseppet sem meglepő), akad más látnivaló is ezeken a helyeken. Sőt, legnagyobb mázlinkra talán pont ebben az őszi időszakban mutatják ezek a helyek a legszebb arcukat.

Miután bemutattuk az ország 5 legtutibb bortermelő vidékét, most azt is eláruljuk, mi mást érdemes még felkutatnod ezeken a helyeken a borospincéken kívül.

Tokajban a Tisza ad kellemes hangulatot egy borozgatós sétához, de ha inkább kultúrkodnál, ott van még az Irodalmi Emlékpark, vagy a görög és a római katolikus templom.

Balatonfüred esetében értelemszerűen a magyar tenger teszi hangulatossá a poharak kiürítését, de persze emellett maga a város is megérdemli, hogy felfedezd – a Tagore sétányt a vitorlásokra nyíló panorámával, a Vitorlás Éttermet és a sétálóutcákat semmiképp ne hagyd ki.

Az egri várról inkább nem írnánk, Gárdonyi kötelező olvasmánnyá tett regényéből valószínűleg rendesen beleégett az emlékeidbe. Ha már jobban ismered, mint akik anno építették, ugorj egy nagyot az időben és térj be a Road Beatles Múzeumba, ahol korabeli sajtóanyagokat és igazi ritkaságokat mutatnak be a kultikus gombafejűekről.

Pannonhalmáról mindenkinek a Bencés Főapátság jut az eszébe, viszont azon túl is van itt ám élet: a Hefter Üveggaléria, a Boldogasszony Kápolna, a Szent Márton Bazilika és az apátsági arborétum legalább olyan érdekesek.

Villány nagy területen kínál látnivalót: csobbanhatsz egyet a siklósi Thermal Spa-ban, ugyanitt elfoglalhatod a várat, de a nyugisabb programok kedvelőinek két tanösvényt is kialakítottak.


Na jó, de hogy jutok el oda?

Vonattal viszonylag könnyű dolgod lesz, ha a fenti borvidékeket akarod megcélozni. Szinte napi rendszerességgel közlekednek a gócpontokba járatok, így a tőled legtávolabbi régióba is eljuthatsz maximum egy ötezresből. Egyedül a Villányi borvidéknél okozhat gondot, mivel a MÁV mindössze Villányba, Villánykövesdre és Palkonyára indít járatot.

Még szerencse, hogy ott az autóbusz, ami a régió összes települését bejárja és bármelyik nap felpattanhatsz rá. Busz szempontjából hasonló a helyzet a többi borvidék esetében is, nagyvárosokból könnyen megközelíthetők és helyi járatokból sincs hiány. A jegyek ára viszont már elég változatos, attól függően, honnan indulsz.

Hogy biztosan ne érjen meglepetés a járatokat illetően, csekkold a menetrendek.hu oldalt, mielőtt elindulsz.

Talán a legkényelmesebb mégiscsak autóval nekivágni a nagy kalandnak – bár ezt inkább csak akkor javasoljuk, ha legalább négyen utaztok egy kocsiban, így ugyanis sokkal gazdaságosabban jön ki az útiköltség. Az utakkal nem lesz gond, mindegyik régió könnyen megközelíthető akár sztrádán is, talán csak a parkolóhely keresése kap majd saját epizódot a kirándulás forgatókönyvében.

Rea Kovats