Mit ad Magyarország a világnak? Hát a legnagyobb madarat!

Az amerikai focicsapat, az Atlanta Falcons szuperóriás stadionja előtt fogja széttárni hatalmas szárnyait a magyar madár.

Az állat természetesen nem egy élő példány, hanem Szőke Gábor Miklós alkotása, egy óriási szobor lesz. A fémmadár szárnyai alatt az egész sportcsapat kényelmesen elférhet majd. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy magyar művész készítheti el a szobrot, ugyanis a világ egyik legexkluzívabb stadionja előtt állhat majd a műve. Az Atlanta Falcons szentélyében fogják megrendezni 2018-ban az egyetemi amerikai futball-bajnokság elődöntőjét és a 2019-es Super Bowlt is. Az épület másfél millió dollárból fog megépülni.


„Körülbelül egy éve keresett meg a Savannah College of Art and Design az Atlanta Falcons megbízásából, hogy van-e kedvem az épülő Mercedes-Benz stadion főbejárata elé szobrot tervezni. A megkeresés emailen történt, mert hallottak a munkáimról, és olvastak róla nemzetközi blogokon. Hetek múlva meg is látogattak minket Budapesten, ahol bemutattam néhány munkámat, köztük a Fradi-sast és a hatalmas szlovákiai sportkomplexum előtt álló lószobromat” – mondta Szőke Gábor Miklós.

A Fradi-sas amerikai nagytestvérének szárnytávolsága több mint 20 méter, magassága pedig 12,5 méter lesz. A szobrot kétszer is össze fogják rakni (idehaza és Amerikában) és hatalmas teherhajókon fogják a tengerentúlra szállítani.


forrás: index