Minőségi hét a mozikban

Sűrű hét lesz a moziban, ugyanis hat premier is érkezik, igaz, sokuk csupán művészfilmekben fog remekelni. Érkezik a Golden Globe-ot már nyert Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), amit érdemes megnézni, ha úgy akarjuk végigkövetni az Oscar-gálát, hogy tisztában is vagyunk a jelöltekkel. A Dumapárbaj a magyar vígjátékok sorát bővíti, a One Direction:  A színfalak mögött pedig a One Directinről szóló filmekét. A Téli Álom tavaly Aranypálmát nyert Cannes-ban, vagyis csalódni biztos nem fogunk, de ígéretes az Edward Hopper-festményeket feldolgozó Shirley – A valóság látomásai című különleges koncepciójú művészfilm és a Nick Cave egy képzeletbeli napját bemutató dokumentumfilm, a 20.000 nap a Földön

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)


A gigászi sztárokkal teletömött vígjáték-dráma-akció keveréket Velencében Arany Oroszlánra is jelölték. Riggan Thomson egykor három részen át alakított egy felkapott akcióhőst, mára viszont teljesen elfelejtették az emberek. Az utolsó esély a hírnévre a Broadway, előtte viszont mindenkit meg kell győznie, hogy képes a visszatérésre – például saját józan eszét is, ami lehet, hogy annyira nem is józan… Michael Keaton megnyerte vele a legjobb drámai férfi főszereplő díját a Golden Globe-on, továbbá a film vihette haza a legjobb forgatókönyv díját is az Oscar-hálószobájából.


Dumapárbaj


Olyannyira nagyra nőtt immár a standup komédia imádata országunkban, hogy most egy film is született belőle, amiben Hadházi László és Kiss Ádám versenyeznek egymással a sikerért, amiért mellesleg inkább a már befutott nagyöregnek kell hajtania, aki egyre kétségbeesetten üldözi régi hírnevét. A filmben feltűnik a magyar színésztársadalom krémje – Eszenyi Enikő, Jordán Adél, Kamarás Iván is, de remélhetőleg nem majd csak az ő játékuk, hanem a poénok is előre viszik majd a filmet, amiben trailer alapján egyelőre Eszenyi figurája a legszerethetőbb.


One Direction: A színfalak mögött

Immár a harmadik filmet adják ki a One Directionről, ami jól mutatja, hogy az öt fiú csillaga továbbra is egyenesen és megállíthatatlanul felfelé ível. A célközönség könnyen behatárolható, a filmstúdió bevétele pedig biztosított, de azt azért megjegyeznénk, hogy a film trailere erősen emlékeztet az olyan gagyi dokumentumfilmekre, amik olcsó anyagokból és megkérdőjelezhető szakértők nyilatkozataiból állnak. Sok exkluzivitást nem látunk…


Téli Álom

Cannes-ban megnyerte az Aranypálmát és a nemzetközi sajtó az egekbe marasztalja a török-francia-német drámát. Az egykori színész, Aydin Anatólia közepén él nevéjel egy kis faluban, ám az asszonyal nem a legjobb kapcsolatot ápolja, ráadásul vele él frissen elvált húga is, ami ugyancsak nem tesz jót a házasságuknak. Aydin egyfajta vezetőként tekint magára, ám viszonya valójában közel sem jó a lakosokkal, mikor pedig a hó elszigeteli a kis települést a külvilág elől, minden konfliktus felszínre tör.


Shirley – A valóság látomásai

Egy igazán különleges koncepciónak lehetnek szemtanúi a művészfilmek rajongói. Az osztrák rendező, Gustav Deutsch filmjében Amerika történelmének egy különleges korszakába pillanthatunk bele és megismerkedhetünk az elbűvölő Shirley történetével. A legkülönlegesebb élményt a látványvilág adja, ami által Edward Hopper tizenhárom festménye elevenedik meg.


20.000 nap a Földön

A legendás zenész, Nick Cave egy képzeletbeli napját – életének 20.000-ik napját – követhetjük végig a különleges dokumentumfilm alatt, amiben furcsa módon keveredik össze a fantázia és a valóság. A jelenetek között persze találunk interjút is, olyan vendégszereplőket, mint a Nick Cave & the Bad Seeds tagjai vagy Kylie Minogue, koncertrészleteket és a legutóbbi lemez, a Push The Sky lemezfelvételeiről készült jeleneteket. Igazi kreatív utazás egy művész szemén és gondolatain keresztül a művészfilmekben.