Minőségi filmhalmok a héten a mozikban

Valljuk be, az eddig nyár nem hozott túl sok izgalmas alkotást a mozikba és kénytelenek voltunk ahhoz is hozzászokni, hogy néha csupán két filmet mutattak be csütörtökönként. Most viszont jön egy izgalmasabb hét, olyan filmekkel mint a Catherine Deneuve-t felvonultató A házmester, a fantáziadús alapsztorira építő A megtisztulás éjszakája, a kasszasikernek ígérkező, kritikusok által is szeretett A majmok bolygója: Forradalom, a balkáni vígjátékok idei királya, A pap gyermekei, az Arany Oroszlán díjas Róma körül vagy a gyerekeket – és picit felnőtteket is – elbűvölő Repcsik – A mentőalakulat. Mondtuk, hogy nem fogtok unatkozni!

A házmester


Ha egy vígjáték francia, ráadásul Catherine Deneuve is játszik benne, rossz nem lehet, ebben biztosak vagyunk. A FUNZINE és a Francia Intézet közös szervezésében létrejött Francia Kertmozi egyik alkotása már a trailerre pillantva tele van bájjal és érzelemmel, persze pont azzal a francia finomsággal és eleganciával, amennyi kell egy egy komolyan vehető vígjátékhoz. Antoine kiégett, depressziós zenész, aki egy hirtelen ötlettől fogva házmesternek áll. Gyorsan beleszokik szerepébe, minden lakóval megtalálja a közös hangot, egy ugyancsak depresszióba hajló asszony, Mathilde pedig még közelebb kerül hozzá. Ám egyszer betegével is szembe kell néznie…


A megtisztulás éjszakája: Anarchia


Egy átveréssel állunk szembe, ugyanis ez egy második rész, az elsővel csupán az volt a baj, hogy a frenetikusan jó alapsztorit teljes egészében elpocsékolták és csak a Trónok harca Cersei-e, Lena Dunhey hagyott maga után néhány másodpercnyi élményt. A megtisztulás éjszakája egyfajta ellenutópiát hordoz magában: az USA-ban béke van, bűnözés sehol, az emberek barátian megélnek egymás mellett, ám ennek árra van: minden évben elérkezik a megtisztulás éjszakája, mikor semmi sem bűn – a gyilkolás sem. Aki tud, elbújik, míg más bosszúból vagy szórakozásból nekiindul az éjszakának hogy vért ontsanak. Az első rész egy családi otthon négy fala között játszódott, most pedig végre kijutunk az utcára, hogy megtudjuk milyen kint maradni menedék nélkül egy lerobbant autó miatt egy erőszakkal teli, törvények nélküli éjszakán. Sejtésünk szerint minimum kellemetlen.


A majmok bolygója: Forradalom


A különleges és pusztító járvány után a Földön a majmok vették át az irányítást. Új faj egyedei szuperintelligensek, erősek és alkalmazkodóak – és bőven többen vannak az embernél, ami nem utolsó szempont. A kisebb megmaradt embercsoportok és az amúgy is pacifizmusra törekvő majmok között béke van, de természetesen az ember nem bír természetével és úgy dönt, inkább legyen háború, legyen újra a miénk a bolygó. De közben a majmok sem olyan barátságosak, mint amilyennek családjuk körében mutatják magukat. A klasszikus fantáziavilágot folytató film folytatásoknál nem szokásos kiemelkedő kritikákat kapott nézőktől és szakemberektől is, így bátran adhatunk neki egy esélyt.


A pap gyermekei

Fabijan atya friss a kis horvát városkában, ahol szomorúan tapasztalja, hogy a hívek elhalálozása bizony nagyobb ütemű mint a gyermekek nemzése, holott utánpótlás kell a keresztényekből. Az újságárussal és a gyógyszerésszel összefogva így különös módját választják annak, hogy növeljék a jövőbeli hívek számát. Összeszedik a város összes óvszerét és mindegyiket kilyukasztják. Ám lehet, hogy a bekövetkező bébibummot jobban át kellett volna gondolni. A film az egyik legjobb európai díjnyertes vígjáték idén, csak művészmozik vetítik, de kár lenne kihagyni. Egy kis balkáni kreativitás sose lehet káros…


Róma körül

Rómáról mindenkinek csak a Colosseum, a Pantheon vagy a Trevi-kút juthat eszébe, ám mint minden metropolisznak, az örök városnak is van egy olyan oldala, amit egy turista nem ismerhet. Ilyen például a Gra, a várost körbevevő sztráda körüli élet, melyet a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből és csoportokból származó emberek vesznek körül. Az Aranyoroszlánt elnyerő film ezeket az embereket mutatja be – és persze egy másik Rómát.


Repcsik – A mentőalakulat

Folytatódik a Repcsik című Disney-féle Thomas mozdony-koppintás. Ezúttal az erdőtüzek világába (?) kalauzolják el a kicsiket, bemutatva azokat a repülőket és autókat, amik akkor merészkednek be a fenyvesek közé, mikor más menekül onnan. Kedves poénok, melyek még a felnőtteknek is tetszhetnek, fantáziadús karakterek és igazi Disney-minőség. Végre van hova elvinni a kölyköt, ha mindenképpen moziba akar menni.