Mindenütt nő a Nemzeti Táncszínházban

A Mindenütt nő programsorozat keretein belül három egymást követő napon is a hölgyek előtt tesz tiszteletet a Nemzeti Táncszínház.Az intézet tökéletesen ragadja meg a Nőnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozat lényegét – az előadások során egyformán lesz szó nagy történelmi személyekről, a női szellemről és a férfiak elméjében élő néha erős, néha védelemre szoruló, néha pedig egyszerűen szexi nőről.

Március 7. péntek, 19.30 – Mindenütt nő – Amrita

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház a 20. század első felének egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb és legtragikusabb művészének, Amrita Sher-Gil sorsát dolgozza fel.

A művésznő India, Magyarország és Párizs háromszögében élt és tevékenykedett, festészetében is európai és a kelet világak keveredett, öröm és szenvedélyek viharában alkotott. Csupán 28 évet adott neki a sors, ám ez a 28 év is olyan izgalmas volt, hogy a róla szóló táncjáték bővelkedik az érzelmekben, szenvedélyekben, kultúrákban és különböző álomképekben.


A darab nem életrajzi jellegű, hanem a festmények hangulatán és témáján keresztül próbál a festőnő alkotásai mögé látni.

  • Zene: Lerch István
  • Díszlet és kellék: Oldal István
  • Jelmez Csekő Etelka
  • Koreográfia: Somi Panni


Március 8. szombat, 19.00 – Mindenütt nő –  Préda

A Bozsik Yvette Társulat Préda című darabját Janus Pannonius Mars Istenhez békességért című verse ihlette.

A darabban Bozsik Yvette a tánc határait feszegetve mutatja be egy birodalom bukását, egy kultúra megsemmisülését és az emberek egymás iránti gyűlöletét.

Az előadás inspirálója a Mars istent körülvevő kultusz, a rituális áldozati szertartások formavilága, és letűnt ünnepélyessége, a római kor mítoszai és rituáléi, a közös tánc és annak isteni ereje, hite.

Az előadás a közösség és az egyén, az élet és a halál viszonyát kutatja, válasz keresve az emberi körforgásra.

Az előadás Philippe Heritier Párizsban élő svájci kortárs zeneszerző erre az alkalomra komponált zenéjére készül.


Március 9. vasárnap, 19.00 – Mindenütt nő – Rouge

Mi, az est alkotói és résztvevői úgy gondoljuk, hogy a NŐ minden embernek mást és mást jelent. Mégis ha mi férfiak ezt a szót halljuk, akkor mindannyian ugyanarra gondolunk. A mi műfajunkhoz kapcsolható illemtan szerint minden kérdésben a hölgy dönt, de ugyanakkor a táncban a férfi vezet. Nálunk a hölgy a festmény, a szobor, az alkotás tárgya, a férfi a keret. A tánc két világbajnoka, a showtánc világbajnok Botafogo Táncegyüttes és a sztepptánc világbajnok Bóbis László által vezetett Happy Hoppers csapata ezen az estén is keresi a választ. Ők szubjektíven így látják, de a néző minden bizonnyal továbbgondolhatja, és magával viheti a saját élményeit. Van egy szó, amit biztosan mindenki a nőkhöz köt: RÚZS, vagy ROUGE. A rúzs megszépít, elfed, kiszínez, átalakít, a Rouge lenyűgöz, odaköt, lebilincsel. A Happy Hoppers fergeteges, elsöprő lendületű táncbetétei és a Botafogo nagyon tömören és mozdulatdúsan fogalmazott koreográfiái olyan mozdulatélményt adnak, ahol minden másodpercnek fontos történése, de egyben látványa és értelme van. 

Nemzeti Táncszínház

1014 Budapest I., Színház u. 1-3.