Mikor fog a HÉV a metróba ütközni? – Év végére kiderül

A fővárosi tömegközlekedés egyik legnagyobb kérdése, hogy az Örs vezér téren mikor fog a HÉV és a kettes metró útvonala csatlakozni. Év végére kiderül – legalábbis elvileg.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület vezetője szerint már közel 10 éve tervezik, hogy az Örs vezér téren a gödöllői HÉV és a 2-es metró útvonalát összekössék.  Tarlós István az év végére szeretné a konkrét terveket és költségbecsléseket az asztalán látni, ami Dorner szerint ez novemberre meg is valósulhat.

A férfi elmondása szerint a beruházás összköltsége biztosan nem fogja meghaladni a 300 milliárd forintot, mellyel jelenleg számolnak. A fejlesztés azért is nagyon fontos, véli Dorner, mert naponta 250.000 ember utazását teheti gyorsabbá és egyszerűbbé. Valószínű, hogyha megvalósulna a HÉV és a 2-es metró összekötése, sokan a tömegközlekedést választanák autójuk helyett.


Mennyi az annyi?


A beruházás  a 2024-es olimpiai pályázatban is szerepel, ahol 81 milliárd forintot szánnának rá. A VEKE elnöke szerint Budapest hitelből is kifizethetné a költségeket, melyeket elég lenne több részletben, akár egy több éves ciklusban kifizetnie. Ez az eljárás évente 10-15 milliárd forintot szakítana ki Budapest költségvetéséből.

Ha kíváncsi vagy, milyen beruházások előtt áll még a városunk, olvasd el korábbi cikkünket.

forrás: origo