Mi lesz veled art mozi?

Veszélybe kerülhetnek az art filmek Magyarországon, mely az egész magyar filmgyártásra hatással lehet.Van valami furcsa és mindenképpen szomorú abban, hogy olyan filmek kerülhetnek veszélybe Magyarországon, melyek rangos filmfesztiválokon díjakkal tüntetnek ki. A Filmforgalmazók Egyesülete most ezekért a filmekért és forgalmazóikért emelte fel szavát.

Az egyesület szerint ugyanis ma Magyarországon ezek a filmek nem kapják meg a kellő támogatást, olyan jegyeladást pedig nem generálnak, mint a hollywoodi produkciók, így forgalmazásuk saját lábon képtelen megállni. Éppen ezért fordulnak most az államhoz, kijelentve, hogy mindenképpen igényt tartanak a pénzügyi segítségre.


Az ügy pedig súlyosabb, mint gondolnánk, főként, ha a távoli következményekre nézünk. Ha ezek a filmek nem lennének, akkor nem csak a kultúrára nyitott emberek lennének szegényebbek, de az art mozik is, melyek ha eltűnnének, akkor nem tudnák hol játszani a magyar filmeket sem –  a legtöbb magyar alkotás csupán néhány hetet bír ki egy multiplexben, utána a bevételszerzés már csak kisebb mozikban oldható meg.

Az utóbbi években Budapesten már így is több művészmozi került bezárásra, mely óriási sebeket jelent Budapest kulturális életében.


Holott érdeklődés van az art filmekreBudapesten évente félmillióan, vidéken pedig több százezren váltanak rá jegyet. Ez viszont még így sem jelent elég bevételt a forgalmazók számára, hogy tovább tudják terjeszteni a filmeket, melyek megérdemlik a közönséget, ahogy a közönség is megérdemli őket.

 

Budapest legfontosabb art mozijai:

PUSKIN MOZI1053 Budapest 
Kossuth Lajos utca 18.

www.puskinmozi.hu

MŰVÉSZ MOZI1066 Budapest
 Teréz körút 30.

www.muveszmozi.hu

TOLDI MOZI1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

www.toldimozi.hu