Merre terem a jó bor? Avagy a magyar hegyek levei

Kellemes fehér, könnyed rosé vagy testes vörös – bármelyiket megtalálod, elvégre kis hazánk mérete ellenére igazi bornagyhatalom. Összeszedtük, melyiket hol érdemes keresned, plusz néhány programmal is megdobjuk borozgatós napjaidat, hogy véletlenül se unatkozz.


Miben rejlik a magyar bor titka?

Magyarországon több száz éve hagyomány a bortermelés – olyannyira, hogy hiába származik a szőlőkultúra Mezopotámiából, a mi területünkön már bőven a honfoglalás előtt gyakorolták a borkultúra művészetét. Ergo, ha ilyen régmúltra tekint vissza ez a tradíció, az csak garancia lehet a minőségre. Mindezek után az sem csoda, hogy a bor szerves része nemzeti imázsunknak, sőt le is körözzük az átlag európai borkultúrát: külföldi szőlészetek kapkodnak híres magyar borászaink után, díjnyertes borainkról nem is beszélve. Tulajdonképpen az egész ország egy hatalmas bortermelő terület, melyen 22 borvidék megszámlálhatatlanul sok itala érlelődik hagyományos vagy éppen acélhordóban. Szóval bőven akad miből válogatni. Öt borvidék ajánlatából szemezgettünk mind borokat, mind látnivalókat illetően.

Tokaji borvidék

Teljes nevén Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj. Büszkék lehetünk rá, miénk ugyanis a világ első zárt borvidéke, mely tizenkét évvel ezelőtt került a világörökségi listára. Ha erre jársz, semmiképp ne hagyd ki az aszút. Minél több puttonyt látsz rajta, annál édesebb.


Balatonfüred-csopaki borvidék

A magyar tenger északi része körülbelül kétezer éves borkultúrát örökített ránk. Igen változatos itt a talaj, talán ennek köszönhetően is kínál sokféle bort: legnagyobb mennyiségben Olaszrizlinget, de ott van még többek közt a Sárgamuskotály, az Ottonel muskotály, a Tramini vagy a Zenit.


Egri borvidék

5400 hektárnyi szőlőültetvény a Bükk déli lankáin – itt aztán van bőven alapanyag egy finom borhoz. Az Egri Bikavéren túl ajánljuk a klasszikus borok közül a Debrői Hárslevelűt, Superiorból a Késői Szüretelésűt, plusz ráadásként az egészen fiatal Egri Csilagot, a Bikavér „fehér párját”.


Pannonhalmi borvidék

Már a régió logója is tetszetős a szőlőfürtbe „bújtatott” talpas pohárral – ez a gondos tervezés pedig boraikat ugyanúgy jellemzi. Oldalakat írhatnánk rengeteg szőlőfajtájukról, ehelyett röviden inkább azt mondjuk, kösd össze a történelmet a borászattal és irány az Apátsági Pincészet!


Villányi borvidék

Itt kapott először nagyobb hangsúlyt a borturizmus: Villány régiójáé ugyanis Magyarország első borútja, ahol a térség hagyományos Kadarkáját, Portugieserét, Sillerét és a modern kor jegyében folyamatosan megújuló borait kóstolhatod végig.

Szerző: Rea Kovats