Méretarányos naprendszer a sivatagban, amitől tényleg kicsinek érzed magad

Wylie Overstreet rendkívüli videóval örvendeztette meg az űrkutatás rajongóit. Megteremtette Naprendszerünk ici-pici mását, hogy érezzük a távolságokat, melyeket még mindig szinte lehetetlen felfogni. De most már valamivel könnyebb lesz talán.
Wylie-t iszonyatosan zavarta, hogy az internet tele van olyan képekkel, amik teljesen rossz és elnagyolt mértékekkel ábrázolták Naprendszerünket. Ám közben azt is megértette, hogy tekintve a bolygók méretét és a köztük lévő távolságokat, egyszerűen képtelenség egy rajzon bemutatni, hogy mi mekkora és milyen távolságban helyezkedik el.


 Így Alex Gorosh operatőrrel kimentek a sivatagba, hogy elkészítsék Naprendszerünk pontos, méretarányos verzióját. Ehhez hét mérföldnyi területre volt szükségük, ami nagyjából 11,3 kilométernek felel meg. Földünk modellje ebben az esetben üveggolyónyi méretű volt, míg a Nap egy körülbelül másfél méteres gömb.


 


 

Az Neptunuszig, vagyis csillagrendszerünk határáig pedig már nem gyalog mennek az alkotók, mint a Merkúr vagy akár a Föld esetében, hanem kocsiba ülnek. Igaz, ugyanez a helyzet a többi gázóriásnál is, mint a Jupiter, Szaturnusz vagy Uránusz. Hiszen már túl nagy lenne a táv.

Az egy nap alatt elkészített modellnél leginkább akkor rázhat ki minket a hideg, mikor látjuk, hogy a Szaturnusztól a másfél méteres gömb – ergó a Nap – tényleg csak egy apró pici pont. 

Figyelem! Nagyon kicsinek fogod érezni magad! Videó ITT!