Megújul a Kaposfest

2015. augusztus 13-19. között immáron hatodik alkalommal rendezik meg hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált (Kaposfest). Az idei esemény programját új művészeti vezetők, a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf és a pár napja Liszt-díjjal kitüntetett csellóművész, Várdai István állítják össze.

Baráti Kristóf és Várdai István az ötéves sikeres működés után távozó Kokas Katalint váltják a művészeti vezető posztján: megbízásuk a 2015-2018-as fesztiválokra szól. A két világhírű művész jelenléte garancia a színvonal további emelkedésére, a kiváló fellépőkre és a sokszínű, izgalmas műsor összeállításra.

Baráti Kristóf Kossuth-, Liszt-, és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. 1996-tól Párizsban Eduard Wulfsonnál tanult tovább, aki azóta is szakmai mentora. A brüsszeli Erzsébet királynő és a párizsi Jacques Thibaud versenyeken nyert díjak után 2010-ben megnyerte a moszkvai Paganini-versenyt, amit a hegedűsök Oscar-díjának tartanak.

Lemezre játszotta Bach összes szóló hegedű darabját, Ysaye szólószonátáit, Beethoven és Brahms hegedűszonátáit, Paganini és Korngold hegedűversenyeit, felvételeit számos rangos díjjal tüntették ki. 2014-ben a londoni Bachtrack komolyzenei portál szerint a világ legtöbbet foglalkoztatott hegedűművésze volt. Kamarapartnerei között olyan neveket találunk, mint Richard Goode, Enrico Pace, Ning Feng, Kim Kashkashian, Jean-Efflam Bavouzet, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Perényi Miklós. A nemzetközi zenei élet számos meghatározó karmesterével dolgozott: Kurt Masur, Fischer Iván, Jiri Belohlavek, Yuri Temirkanov, Mihail Pletnyov, Marek Janowski, Jukka-Pekka Saraste. Baráti Kristóf a világ egyik legértékesebb hangszerén, az 1703-ban készült, „Lady Harmsworth” névre keresztelt Stradivari hegedűn játszik.

Várdai István Junior Prima- és Liszt-díjas csellóművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László, a Bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke volt. 2010-2014 között Németországban, a világhírű Kronberg Akadémián folytatta tanulmányait, ez évtől az intézmény oktatója. A verseny történetében páratlan módon, háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei versenyt. 2008-ban Genfben, 2014-ben az ARD müncheni versenyén nyert első díjat: ő ez egyetlen csellista a világon, aki e két nagy nemzetközi versenyen győzni tudott.

2012-ben a világ legtehetségesebb fiatal zenészének választották (Prix Montblanc). Lemezre játszotta Vanhal csellóversenyét és Csajkovszkij összes gordonkára és zenekarra írt darabját. Fellépett Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos fontos zenei központjában (New York – Carnegie Hall, Amszterdam – Concertgebouw, München – Gasteig, Moszkva – Csajkovszkij-terem, Genf – Victoria Hall, Bécs – Konzerthaus, Frankfurt – Alte Oper), olyan világhírűzenekarokkal dolgozott, mint a Suisse Romande, a Bajor Rádiózenekar, vagy az Orosz Nemzeti Zenekar. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana mesterhangszeren játszik.

A Kaposfest, mely az elmúlt öt évben majd 100.000 látogatót vonzott a somogyi megyeszékhelyre, idén új lendülettel várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál műsora májustól olvasható a fesztivál honlapján. A részletfizetési kedvezménnyel támogatott bérletértékesítés áprilisban kezdődik, a jegyvásárlás szokás szerint május elején.