Megnyílt a Zágrábi Magyar Intézet

Január 3-án Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a Zágrábi Magyar Intézetet magyar és horvát nyelven, továbbá köszöntőt mondott Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter, Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Sokcsevits Dénes, az intézet igazgatója.Az intézet Zágráb központjában nyílt meg, egy épületben az Európai Unió képviseletével, a főtérrel párhuzamos utcában. A modern üvegfalú épület alján egy magyar kávézó helyezkedik el.

A Zágrábi Magyar Intézet kettős feladattal bír. Egyrészt célja közvetíteni a magyar kultúrát a horvátok felé, másrészt központul akar szolgálni a Horvátországban élő magyar közösség számára. Ez mellesleg nem egészen új kezdeményezés, hiszen a zágrábi Ady Endre Kör is jó kapcsolatot ápolt már az itt élő magyarokkal, akik többek között Eszéken és Drávaszögben is élvezhetik majd az új intézet programjait.

A közeljövő tervei között szerepel a zágrábi székely-nap megrendezése, jövő évben pedig egy busójárás Mohácsról Zágrábba, tekintve, hogy a mohácsi busójárás nagyrészt egy horvát kisebbségi csoport, a sokácok népszokása, így a hagyomány Magyarországhoz hasonlóan Horvátországban is él.