Te sem szeretsz túl sokat szöszmötölni a konyhában, de azért néha jó lenne valamivel meglepni az ízlelőbimbóidat és ismerőseidet, persze ezért közben azért nem kiürítve a pénztárcádat? Mutatunk néhány receptet a leglustábbaknak, akik szeretik a meglepő párosokat.
Eper + bors + lilahagyma
Az eperszezon az egyik legjobb gasztronómiai időszak, és bár az eper önmagában is frenetikus gyümölcs, azért lehet többet is kihozni belőle. Például epersalátát. A dolgod csak annyi, hogy moss meg jól egy tálnyi epret, majd öntsd le egy doboz joghurttal. Ha esetleg épp nem diétázol, és nem elégedsz meg az eper alapvető édességével, a joghurtot felhasználás előtt megbolondíthatod egy kis porcukorral vagy mézzel, de – de kapaszkodj meg – akár egy kis borssal vagy lilahagymával is. Az egyszerű művet akár azonnal is megeheted, de még jobban jársz, ha berakod néhány órára a hűtőbe, vagy a fagyasztóba.
Kivi + sonka + fokhagyma
Ám nem csak az eper és bors lehet meglepő és gyors találkozás. A kivinek is lehet furcsa párja. Kezdetben hámozzunk meg néhány kivit és vágjuk fel karikákra, majd keverjük össze ugyancsak csíkokra vágott – dobpergés! – sonkával! A furcsa párost öntsük le joghurttal, amit felhasználás előtt fűszerezzük meg egy kis fokhagyma granulátummal, vagy ha akkora górék vagyunk, hogy van otthon fokhagymanyomónk, akkor azzal ügyeskedjünk bele némi a csípős zöldségből. Egy-két órára mindenképpen pihentessük a hűtőben, hogy az ízek kellően összeérjenek!
Ribizli + bors + fejessaláta
És ha már borsos hangulatunkban vagyunk, maradjunk is abban. A bors jól illik a ribizlis fejessalátához is. De milyen is az? Vágjunk fel alaposan egy salátát – ez mellesleg jó stressz levezető – majd keverjük össze némi ribizlivel. Ezt a furcsa keveréket öntsük végül nyakon egy jó adag sós, cukros, borsos, citromleves joghurttal, amibe – hogy igazi kalóriabomba legyen – mehet egy kis tejszín is.
Sárgadinnye + vodka + sonka
Egyszerre akarsz vacsorázni és felkészülni az estére? Akkor egyél valamilyen szeszes finomságot! Vágj fel egy sárgadinnyét másfél centiméteres kockákra, sózd meg fehérborssal – lehet sötétborssal is, de jobb fehérrel, olyan olcsó, hogy azon nem spórolsz, ha feketét használsz – majd az egészet locsold meg vodkával – mértékkel! – és hagyd pihenni. Ezek után tálald tányéron, a tetejére pedig tegyél egy kis sonkát. Így warmupoznak a királyok!
Szilva + alma + túró
Ha pedig már a warmupot ilyen ügyesen előkészítetted, akkor másnapra is összerakhatsz valamilyen frissítő, gyümölcskímélő cuccot, hogy tudj azzal villogni, hogy te még másnaposan is okosan étkezel. Reszelj le néhány almát és kevered össze némi apróra vágott szilvával – akár lehet aszalt szilva is – majd az egészet keverd össze némi túróval. Fahéjat mindenképpen adj hozzá, esetleg egy kis mézet vagy cukrot is, ha édesszájú lennél, majd pihentesd a könnyed alkotást a hűtőben.
Szilva + szőlő + sajt
A szilva más gyümölccsel is jó haverságban van. Csíkokra vágva megéri összekeverni leválogatott szőlőszemekkel és kockákra felszeletelt trappista sajttal. Ha azt akarod, hogy salátád még jobban teljesítsen, megszórhatod egy kis mandulával is, amit pedig semmiképpen se felejts el kiegészítésként, az a só, a fahé
j és a bors.