Meghódítottuk a Jupitert

Sikeresen megérkezett Juno, a NASA űrszondája a Jupiterhez. A bolygó eredetét és felépítését másfél évig fogják kutatni

A Jupiter megfigyelése a New Frontiers fedőnevet kapta a NASA-tól, melynek keretében 18 hónapig fog a bolygótól 500 kilométernyi távolságban körözni a Juno, hogy megfigyelje a gázhalmaz összetételét, és megoldja a Jupiter keletkezésének rejtélyét.  A NASA csodagépe egy különleges poláris pályán haladva fogja megvizsgálni a Naprendszer legnagyobb égitestét, ellipszis alakban haladva a Jupiter körül. Egy kör megtételéhez 53 nap szükséges, úgyhogy jó pár menetet meg fog tenni másfél éves űrbéli küldetése alatt.

A Jupiter vizsgálata egyébként már jóval a Juno megszületése előtt elkezdődött. A bolygónak eddig 67 holdjáról van tudomásunk, az első űrszonda pedig 1989-ben indult meg felé, hogy 7 éven keresztül vizsgálja.


Hosszú volt az út

A Juno 2011 augusztusában indult naprendszer-béli útjára, és tegnap magyar idő szerint hajnali 6 óra előtt pár perccel fékezett le a célállomásnál. A masina 3,5 méter széles és  9 méter hosszú “szárnyai” vannak. Napelemekkel működik, méghozzá nem is akármennyivel. Összesen 18 698 egységet szereltek fel rá, mivel a Jupiternél a napfény erőssége már jóval gyengébb, mint a Földnél. A szerkezet nevét az ókori római főisten feleségéről, Juno istennőről kapta (róla nevezték el egyébként június hónapunkat is).


A Juno kalandjait videóra is felvette a NASA, itt meg is nézhetsz

Ha érdekességeket szeretnél olvasni az űrről, kattints ide.