Maszat a sztár

A Maszat a vonaton átmeneti állomás a régi maszatos történetek és a technika legújabb vívmányai között. Eddig a legutolsó papír alapú könyv a sorozatban…A Maszat a vonaton tipikus gyerekkönyv, a jobbik fajtából: már előzékében is a színességet és az érdekességet tükrözi: színes, de nem gusztustalan énkicsipónim-stílben, hanem még az elviselhetőség határain belül. A legkisebbeknek íródott, így egy oldalon egy bővített vagy két tőmondat olvasható, így aztán beillik a Bogyó és Babóca vagy a más, angolszász mintára készített magyar gyermekkönyvek sorába. Azzal együtt, hogy mindennapi helyzeteket dolgoz fel – vonatozás, a több órányi út „kibírása” –, ismeretterjesztő jelleggel is bír. Városi kisgyerek számára a tehén, a ló és társai nem feltétlenül vannak benne a tapasztalati zónában.

Itt muszáj megemlíteni, hogy Agócs Írisz meglepő részletességgel és pontossággal ábrázolja az állatokat: a tehénnek a legtöbb képen van tőgye, megfelelő mennyiségű bimbóval, és a kecske sem panaszkodhat anatómiai hiányosságokra. Az ismeretterjesztés nem megy a jellegzetes alakok rovására: kellemesen bumfordi cicákkal, kutyusokkal és más mellékalakokkal telnek meg a könyv lapjai – és persze mindig van valami rejtett utalás, amivel játszani is lehet, meg lehet beszélni, így aztán a passzív befogadás helyét átveheti az élénk vita teszem azt arról, hogy hogy kerül a cica a kombájn kereke alá.

Berg Judit Maszat-könyvei nagy sikert futottak be a könyvesboltokban, sőt, hamarosan Maszat okostelefonra is letölthető lesz, így a jobban eleresztett anyukák csak bekapcsolják a kütyüt, és a gyerek nyugton marad a metrón, és a buszon sem rugdossa a szomszéd bácsi térdét. Elmarad a mesélés öröme, a közös felfedezések, a grafikus apró részletekig kidolgozott figuráinak közös „elemzése”. Sajnos.

 

Maszat a vonaton

Pagony, 2012 Budapest

48 oldal, 1680 Ft