Mi is az a Márton nap?

Oké, hogy libatorra barangolunk, és addig eszünk a szárnyasból, ameddig teljesen fel nem hizlaljuk magunkat télre. De miért is? Íme pár legenda és szokás, csak hogy vágd a témát.


Ki volt Márton?


Márton 316-ban született a Római Birodalom Pannónia tartományában, a mostani Szombathelyen – nem mást szolgált, mint a római sereget katonaként. A jótét lélek Márton egy hideg éjszakán elajándékozta köpenye felét egy koldusnak, minek következtében Jézus megjelent a katona álmában és utasította őt arra, hogy ne a császárt, hanem Istent szolgálja – az engedelmes Mártonból misszionárius, majd püspök, jóval később pedig szent lett.

Szent Márton rajongói klubjába később olyanok tartoztak, mint Szent István király, aki zászlóira is a híres jótevőt tetette. Szűz Mária kultuszát is majdhogynem letaszította a trónról, így Szent Márton a mai napig az ország egyik főpatrónusának számít.


Miért tartunk Márton Napot?


Erre a kérdésre két lehetséges válasz is létezik:

  1. November 11. mindig is a téli évnegyed kezdőnapjának számított, a rómaiak ilyenkor hatalmas lakodalmakat tartottak és Aesculapiust (az orvos istent) ünnepelték és ludat öltek – a madár a hadisten, Mars szent madara volt.
  2. A keresztény naptár ezt az ünnepséget helyezte át a naptárba, csupán megváltoztatva a Mars nevet Mártonra – így a lúd Márton madara lett.


Mit csinálunk ilyenkor?

  • Mivel a must is novemberre érik borrá, ezért újbort iszunk – a hordókat november 11-én nyitják meg a borászok
  • Libát vágunk és megünnepeljük a jó termést
  • Szlovéniában a szőlősgazdák borospalackokat rejtenek el, melyeket az ifjaknak kell megtalálniuk
  • Ilyenkor mosni és takarítani nem szabad, hiszen éppen az egész éves munka végét ünneplik a gazdák
  • Ha a Márton napján szedett szőlővesszőt az istálló mennyezetére felszögelik, az megvédi az állatokat a betegségektől
  • Egyesek úgy tartják, ha Márton napján még zöld a szőlő levele, enyhe tél közeleg, ha pedig még az eső is esik, akkor bőséges termésre számíthatunk
  • Az iskolás gyermekek ilyenkor lampionokat készítenek, és azzal vonulnak fel az utcán, közben énekelnek


 

Neked van kedvenc Márton Napi szokásod? Írd meg nekünk! Addig is, csemegézz az alábbi programokról erre a különleges hétvégére!
II. Márton Napi Libalakoma
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben