Maradj az ágyban! – Klasszikus vizekre evezünk

Ezúttal a krimik királynőjének, Agatha Christienek az egyik legizgalmasabb könyvét ajánljuk.

A héten ünnepelné Agatha Christie 126. születésnapját. Szinte nincs olyan ember, aki ne hallotta volna már tucatszor az írónő nevét, a krimirajongók számára pedig egyenesen egy must have szerzőről van szó. Mi most a Tíz kicsi néger könyvéről fogunk írni, melyről az Európa Kiadó tavalyi felméréséből kiderült, hogy a magyarok többsége ezt a Christie könyvet veszi legnagyobb kedvvel a kezébe.


Meghívás az ismeretlenbe

A történet elején 10 ember kap meghívót  egy bizonyos  Mr. V. A. Lacky Néger szigeten álló villájába. A vendégek,  többek között egy bigottan vallásos idős nő, egy nyugdíjazott bíró, egy fiatal szépfiú, egy nevelőnő és egy nyomozó annak rendje és módja szerint meg is érkeznek a semmi közepén álló épülethez, ahol házigazda nem, ám egy annál rejtélyesebb üzenet vár rájuk.


Amikor a népes társaság összegyűlik a társalgóban, megszólal a gramofon, melyen egy férfihang mindegyikükről rémes dolgokat állít. A vádló szerint minden jelenlévő kezéhez vér tapad, mivel a múltban szörnyű dolgokat műveltek.


Persze mindenki tagad mindent, aminek köszönhetően hatalmas felfordulás tör ki. Mindeközben a rejtélyes hang gazdája sem tétlenkedik és sorra teszi el láb alól a vendégeket. Minden egyes alkalommal, amikor valaki meghal, az étkező asztalon lévő indiánszobrocskákból is eltűnik egy darab.

Ahogy egyre kevesebben maradnak, egyre nyilvánvalóbbá válik a félelmetes igazság: a gyilkos közülük valaki.


Klasszikussá vált


A 10 kicsi néger alapfelállása egyszerű: végy egy tucat embert, akik nem ismerik egymást, tereld őket egy helyre, és gyilkoltasd le őket egymással. Amikor Agatha Christie kitalálta ezt az ötletet 1939-ben, még formabontónak számított, mára viszont rengetek regény és film épül hasonló sémára.

Klasszikusnak tekinthető azért is, mert a tévét és a színházakat is sikerült meghódítania. Legutóbb a BBC készített belőle egy háromrészes minisorozatot, amit tavaly karácsonykor vetítettek le.

A színházakban az „And Then There Were None” címmel fut, mely a regényben feltűnő, 10 kicsi négerről szóló versike utolsó sorára utal. Szerencsére nemcsak az angol színházrajongók élvezhetik az előadásokat, ugyanis a színdarabot a budapesti Játékszín Nagyszínpadán is láthatod, melyekre jegyeket itt tudsz venni.