makrohang: „Energiát akarunk közvetíteni, de ezt mi is keressük”

Fiatalok és még övék a világ. Ezt pedig komolyan is veszi Gyányi Marcell, Nagy Gergely és Czirják Tamás, a makrohang (szigorúan kis m-mel!) három zenésze, akik olyan egyveleget hoznak össze egy gitárral, egy basszusgitárral és egy dobbal, hogy még ők maguk is nehezen öntik szavakba a végeredményt. De a lényeg valahol úgy is ott van, hogy a közönség tetszik, amit csinálnak. És egyre jobban tetszik. Jön a második saját anyag és persze egyre több koncert. Jobb lesz már most megismerni őket. Gyányi Marcellel és Nagy Gergellyel beszélgettünk. Kezdjük az alapoknál. Hogyan tudnátok összefoglalni a makrohang zenéjét?

NG: Trióban játszunk instrumentális zenét. Ének nincs, és elég sok műfaj keveredik a zenénkben, rock, jazz, dub, noise.

GyM: Az a lényeg, hogy próbálunk rengeteg mindent vegyíteni. Sokféle zenei irányzat volt ránk hatással, ezeket próbáljuk meg összefoglalni és egységessé gyúrni. Tényleg rengeteg stílus, de hellyel közzel mindenkihez közel áll a jazz zene. Geri korábban is hallgatott jazzt, én most jazz tanszakra járok, ott ismerkedtem meg a Czirják Tomival, a dobossal, így hoztuk össze az egészet. Ez a műfaj kicsit mindenkihez közel áll. De nem tartjuk magunkat jazz zenésznek, én legalábbis nem, szerintem a többiek is így vannak ezzel.  A szemlélet és a gondolkodásmódot nézve lehet ezt jazznek nevezni.

NG: Igen, a szemléletünk és a hozzáállásunk az, ami a jazzből merít. A kísérletezés a hangszínekkel, a szólamok megtalálása – de konkrétan a zene az ritkán az. A mottónk is inkább csak egy geg, hogy „jazz for metalheads”. De mondjuk például az idei Talentometeren jazz/kísérleti kategóriában indultunk, és a zsűri szerencsére minket választott, tehát valami csak érződik a zenén. Végül is az improvizáció a mi zenénkben is rengeteg helyen fontos és hangsúlyos pont. Akár úgy, hogy teljesen improvizálunk, vagy csak a szólók improvizáltak. De azért annyira nem kell ragaszkodni a jazz dologhoz.

Gyányi Marcell, basszusgitár


Azt értem, hogy a jazz honnan jött, de mi van a többi műfajjal? A rockkal vagy akár a dubbal?

NG: Mindhárman rengeteg féle zenét hallgatunk, sok stílust szeretünk. A hangzást pedig az is meghatározza, hogy mit lehet megcsinálni hárman a színpadon élőben. Ez is visszahat ránk. Vannak bizonyos korlátai a trió felállásnak, ami ugyanakkor kényszerít is, hogy feszegesd őket. Egy dob, basszusgitár és gitár van a színpadon, bizonyos dolgokat nem lehet megcsinálni. Ez is visszacsatol és hat arra amit játszunk.

GyM: A rockzene mind a kettőnknek fiatal kora óta fontos, amióta zenével foglalkozunk alaphatás.

NG: Az elmúlt egy évben sokat formálódott a megszólalás, és hogy mit csinálunk. Sokat játszottunk és egyszer csak tudatosult, hogy mit szeretnénk érezni koncert után. Rohadt nagy energiát adni színpadról. Ennek vannak olyan eszközei, amitől máris azt mondják a zenére, hogy rock, holott lehet, hogy nem az, csak hangosan játszunk és torzítottak a gitárok.

Mennyi idő kell, hogy kitaláljátok, mit akartok pontosan csinálni? Gondolom itt nem lehet szikla biztos alapokkal elindulni, hogy pontosan majd mit akartok játszani….

NG: Elég fiatalok vagyunk még, szóval a zene folyamatosan változik. De mostanra talán megtaláltunk egy egységes hangzást. Mi Marcival zenei dolgokban majdnem „együtt nőttünk fel”. Ő 16 volt én meg 19 voltam amikor elkezdtünk együtt zenélni. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egy csomó zenét játszottunk és ez ami most van, együtt fejlődött ki bennünk. De ez folyamatosan változik, egy éve tök mást játszottunk, két évvel ezelőtt még inkább.

GyM: Ha valamit nem szeretnénk az az, hogy kitaláltunk valamit és abba beleragadunk. Próbálunk arra törekedni, hogy folyamatosan fejlődjünk és nekünk is az a legélvezetesebb dolog, ha valami újat elkezdünk és valamit kitalálunk. Mi most  megtaláltuk egymást, ami a legfontosabb. Remekül elvagyunk. Nem érzem azt, hogy valakinek lesz majd olyan ötlete, amiről azt mondja, hogy az ebbe a zenekarban nem fér bele, és csinál ezért csinál egy másikat. Nyilván, ha vonós négyesre írok egy darabot, nem ezzel a zenekarral fogom megcsinálni. Szóval egy ideig elleszünk.

NG: Azt találtuk meg szerintem, legalábbis jó úton vagyunk afelé, hogy legyen egyfajta hangzása a zenekarnak, ami egyedivé teheti, vagyis erre jellemző. Ami a stílusok fölött áll, mindegy, hogy konkrétan mit játszunk. Furcsán effektezett gitárok…

GyM: …monotonabb basszus témák…

NG: …vagy kreatív dobolás. Teljesen együtt legyen a hangzás, és ez jellemző legyen; ezt szeretnék.

Nagy Gergely, gitár


Honnan jött az ismertség?

GyM: Mi ketten nyíregyháziak vagyunk, ott ismerkedtünk meg. Aztán egy zenekarba kerültünk és az óta összeragadtunk. Együtt alakult ez a zenei világunk és képünk, a gondolkodásmódunk és mind a ketten egyszerre jöttünk fel Budapestre. Tomi, pedig a jazz-tanszakon osztálytársam, ő így került a csapatba. Ebben a formában tavaly december óta vagyunk. Tavaly szeptemberben jött ki egy EP-nk, a monokini terror, azon Okos Gergely dobolt még, és most készül az első teljes hosszúságú lemezünk a MAX REBO. Most érezzük a legnagyobb összhangot. Egyébként mint kiderült Tomi is a kötődik Nyíregyházához. Ez is sokat számít, hogy ugyanabból a közegből jövünk, bizonyos dolgokat nem kell megbeszélni, mindenki ugyanúgy gondolja.

Szeptemberben EP, most pedig lemez, egyre több és több a fellépés… Hülyén hangzik, de mi a titka egy csapatnak?

NG: Igen, a MAX REBO-t május 4-én vettük fel egy nap alatt az R33-ban, Keszei Krisztiánnal, még hátra van a keverés és a fix dátum sincs meg a release-re, de remélhetőleg június végére kész lesz minden. A koncertekről meg; igyekszünk magunk csinálgatni a dolgokat, de szerencsére tök sokan segítenek nekünk. Pap Dávid rengeteget, a Jazzajos csapat, meg mindig van egy-egy segítőkész arc. Rebák Tibi például úgy kezelt minket mintha a saját bandája lennénk, úgy jött többek között a Fekete Zaj is, ahol az egyik legjobb közönségnek játszhattunk februárban. Aztán vannak az online felületek. Igyekszünk jelen lenni, és kihasználni a lehetőségeket, úgy ahogy mondjuk itthon rock zenekaroknál nem annyira bevett, inkább elektronikus zenész/producer körökben.

GyM: A mainstream zenei világban egy csomó jó dolog van például a promo részben. Ha ezeket underground zenekarként példának vesszük, akkor úgyis valami más jön ki belőle. Szóval nem pont úgy csináljuk, de vannak egyszerű alapszabályok, amikre figyelünk.

NG: Az eredeti kérdésre visszatérve nekünk sokat dob, vagyis előny a koncertszervezésben, hogy a zenénk összetett.

Czirják Tamás, dob


GyM: Mikor Rubik Ernőnek írtunk a Jazzajból, hogy van ez az zene és hagy játsszunk ezen a sorozaton, ő válaszolt először. Néztük a Mikában, hogy kik vannak ott és nagyon szerettünk volna részt venni benne. Ők voltak az elsők, akik teljesen ismeretlenül azt mondták, hogy mehetünk. Ez nagy dolog volt, hiszen fiatalként, vidékiként, nagyon nehéz kapcsolatok nélkül. Azzal aztán beindult valami, hogy ott felléptünk. Azóta is minden koncertet nagyon megbecsülünk, mindegyiket próbáljuk úgy kezelni, hogy valami különlegeset, újat vigyünk bele, ami a közönségnek és nekünk is jó. Lépésről lépésre tudunk haladni minden téren. Tényleg csak egy fokot mászunk, de az épp elég, ha ez folyamatos.

NG: Mivel a zene is viszonylag sokrétű, ezért elég széles az a kör, aki találhat valamit a zenénkben. Ha eljön a koncertünkre pár metálarc, akiknek ez tetszik, bár hallanak mást is, de az a 10 százalék ami nekik amúgy magától értetődően bejön, talán megragadja a figyelmüket, és végighallgatnak minket. De ugyanez a helyzet például egy hip-hop producerrel vagy a jazzerekkel. Szóval akik tényleg érdeklődnek a zenénk iránt azok a fejek teljesen más közegből jönnek a koncertjeinkre. Kísérleti zenészek is például, és nekik is tetszik valami benne.

GyM: Meglepő, hogy mennyi féle embernek tetszik.


Akkor nyitottságot tapasztaltok…

GyM: Igen, de mi is nyitottak vagyunk mindenre. Mondtuk, hogy energiát akarunk közvetíteni, de ezt mi is keressük. Ha meghallgatunk valamit, az érdekel minket, hogy van-e benne elegendő energia vagy nincs. Bármit hallgatunk, jazzt, rockot, népzenét, ha az energia jó, akkor elkap.

Hol lehet titeket meghallgatni?

NG: Ahol előfordulhat online felületen zenekar, mi ott vagyunk. Bandcamp, Soundcloud, YouTube. Meg van Twitter, Mixcloud, Instagram…

Akkor benne vagytok a közösségi médiában…

NG: A Facebook oldalunkról lehet mindenhova a legegyszerűbben eljutni.

Legközelebbi koncertek

  • Május 16. A38 w./ derTANZ
  • Május 30. Gólya w./ Popdavec
  • Június 8. A38 Talentometer döntő, 20 perces szett
  • Június 18. Müszi /Jazzaj karambol w./ JÜ

Linkek

További interjúinkat ITT találod!