Magyaros ízek? Ezeken a helyeken jól lakhatsz!

A gasztronómia rengeteg kalandot rejt magában és egy országot nem csak látványosságai, kultúrája vagy nyelve alapján lehet – és illik – megismerni, hanem tipikus ételeit is kötelező kipróbálni. Magyarország egy azon szerencsés országok közül, amik játszi könnyedséggel tűnnek ki hagyományos ízeikkel. Mindenki ismeri a világon a gulyás kifejezést – még ha félre is értik – ahogy a paprikáról és dobos tortáról is mindenkinek mi jutunk eszünkbe. A legjobb mindig a haza, ha pedig éppen nincs kedvünk a nagyi receptjét otthon elkészíteni de a falat kaparjuk egy kis – általában – egészségtelen ízorgiáért, ezekbe az éttermekbe meneküljünk gasztronómiai elsősegélyért.

Bock Bisztró


Bár a pesti étterem inkább az üzleti élet szereplői és a külföldi turisták teszik a főváros nyüzsgő pontjává, a budai étterem sokkal inkább egyfajta Mekka azoknak, akik a budai harmóniára és csendre vágynak. Ettől függetlenül mindkét vendéglő kiérdemelte magának a Michelin Guide ajánlását. A tradicionális magyar ízeket modern köntösben élvezhetjük, vagyis kapunk egy kis újat és klasszikusat is. Igazi gasztronómiai kaland magyar földön!

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Vörös Postakocsi


1970 óta a Ráday utca része, így abban biztosak lehetünk, hogy csalódni nem fogunk. Ha egy étterem több mint negyven éve üzemel, nagy bajok nem lehetnek… Főszerepben a magyar ételspecialitások vannak, amik mellé külön ínyencségként szólal meg az igazi autentikus cigányzene, ami varázsszőnyegként repít minket el Pest belvárosából egészen a egy távoli vidéki hortobágyi csárdába…

1092 Budapest, Ráday u. 15

21 a Magyar Vendéglő


A 21 komoly céllal nyitotta meg kapuit – olyan vendéglátóhelyként akar létezni, mely nem a tipikus magyar étterem, hanem ami valóban a lehető legeredetibb és legklasszikusabb módon kínálja a magyar ízeket, nem csak a külföldiek ízlését kielégítve, hanem például a magyar vendégekét is, akik ugyebár valóban tudják milyen is a magyar konyha. A boroknál ugyancsak az a cél, hogy igazi magyar karakteres vonásokat képviseljenek.

1014 Budapest, Fortuna utca 21.

Szegedi Halászcsárda


Mikor a jól ismert, igazi szögedi halászlé Budapesten lesz ismert… Ha valaki turistaként érkezik a városba, valahogyan biztosan eljut a Roosevelt térre, ahol eredeti receptúrák szerint elkészített magyaros halételeket fogyaszthat el magát a mennyekben érezve, a Duna partján, miközben a háttérben klasszikus élő cigányzene szól. Nem csak turistáknak ajánlott. Sőt, nem is ajánlott. Kötelező.

1056 Budapest, Belgrád rakpart

Múzeum Kávéház és Étterem


Mint ahogyan a Kálvin tér, úgy a Múzeum Kávéház és Étterem is az élő, lélegző budapesti történelem. A kezdetekben Schódli Kávéházként üzemelő Múzeum 1885 várja vendégeit. Étlapján fontos szerepet kapnak a klasszikus magyar ízek, mély-mély gyökerekkel és persze gondosan válogatott bor- és pálinkakínálattal. A belső teret Zsolnay-porcelán borítja, a faragott faborítás műemlékvédelem alatt áll, de találhatunk XIX. századból származó Velencei tükröt is. Kell még többet elárulnunk a hangulatról?

1088 Budapest, Múzeum körút 12.

Korhely


Húst hússal, nagyjából ez lehet a Korhely filozófiája, ahol van minden marhaság és malacság. A kalóriákra itt ne figyeljünk és ne is gondoljunk arra, hogy mi egészséges a modern trendek szerint és mi nem az. Igazi jó magyar ízek, hangok és hangulat, megannyi legendával egy legendás helyen. A jókedvet a remek alkoholkínálat is biztosítja, ráadásul az étlappal másnap(osan) is szívesen látnak minket.

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.

Araz Étterem


A francia és a magyar konyha is erőteljesen képviseli magát az Araz Étteremben, de a magyar étlapon belül kiemelten figyeltek arra, hogy a magyar klasszikusok ne merüljenek ki csupán a gulyásban és pörköltben. A magyar hangulatot csak emelik a péntek esténként tartott magyar estek, ahol igazi magyar muzsikával hagyhatjuk magunk mögött a fáradt munkanapokat és a füstös városi hangulatot.

1074 Budapest, Dohány u.42-44.


Paprika Jancsi Étterem


A legendás magyar vendégszeretet legendás magyar klasszikus fogásokkal párosul a Ráday utca színes forgatagában, ahol nyáron terasz is vár minket. Már nevében is vérbelien magyar, erre pedig a belső térnél is figyeltek. Turistáknak tökéletes, de persze a magyaroknak is bátran ajánljuk.

1092 Budapest, Ráday utca 16.

Firkász


A Dining Guide szerint a Firkász egyike a tíz legjobb magyaros étteremnek, étlapjának, borainak és csapolt söreinek hála pedig nem egy fontos történelmi és társadalmi személy törzshelyévé vált történelme során. A zongorán Ökrös Ottó, a bárzongorista verseny győztese játszik, délben svédasztal van, a falakat pedig sokszor száz évnél is régebbi papírok, plakátok és újságok borítják, utánozhatatlan atmoszférát teremtve.

1136 Budapest, Tátra utca 18.

Márványmenyasszony


Múltja egészen a XVII. századig nyúlik vissza, romantikus hangulatát 1793 óta őrzi, vagyis ha betérünk ide egy jó magyaros ebédre vagy vacsorára, igazi történelmi helyen tömhetjük meg bendőnket. A folklór estek mellett pálinkakóstolók, borvacsorák és interaktív főzés is várja az érdeklődőket, igazi békebeli budai környezetben.

1012 Budapest, Márvány utca 6.

Alabárdos


A remek borok mellett a magyar klasszikus finomságokat itt sem a megszokott formában kapjuk meg, hanem némi modern csavarral, ami gasztronómiailag természetesen csak növeli az izgalmakat. Nem mehetünk el a helyszín mellett sem szó nélkül – ebédünket vagy vacsoránkat igaz történelmi falak között fogyaszthatjuk el, a várkerület szívében. Romantika a felsőfokon.

1014 Budapest, Országház utca 2.

Náncsi Néni vendéglője


A budai vendéglőnek talán már a nevéből is rájöhetünk, hogy igazi gyöngyszemmel állunk szemben. Az étterem filozófiája egyszerű és nagyszerű – „Legjobban a mama főz, mi megpróbáljuk utánacsinálni. Egyszerűből a legjobbat.” És ezt a filozófiát sikerrel is követik, erre pedig a legjobb bizonyíték maga a siker, mely valósággal legendássá tette Náncsi Nénit és a vendéglőjét. És külön receptjük van macskajajra. Ugye ez mennyire nagyszerű?

1029 Budapest, Ördögárok u.80.

Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda


Bár leginkább kivételesen minőségi süteményeiről és számos országtortájáról híres az idén 30 éves Zila, valójában nagy sikert aratott konyhája is, ahol teljes nyugalommal illeszkedtek a törzsvendégek elvárásaihoz és ízléséhez – éppen ezért nincs semmi nagyon különleges fogás, csak a jó magyar finomságok, amiket viszont olyan gonddal készítenek el, hogy az ízvilág okozta vendégsereg miatt óriási konyhabővítéssel is gazdagodott később a Zila történelme.

1183 Budapest, Üllői út 452.

Kisharang Étkezde


Nem a legnagyobb és nem a legfelkapottabb hely, de annál magyarosabb! A Kisharangban kollégánk szerint a város legjobb marhavelőjét ehetjük, de ha már ott járunk, a májgombócról se feledkezzünk meg. A hangulat pompás és meghitt, az öt-hat asztalnyi hely pont azt a családiasságot teremti meg, amit talán mindannyian szeretnénk átélni egy jó magyar ebéd vagy vacsora elfogyasztása közben.

1051 Budapest, Október 6. utca 17.