Magyarország szívesen lenne a főnök Anglia helyett

Majdnem egy hónapja szavaztak az angolok arról, hogy kilépnek az EU-ból, de Magyarország máris szívesen átvállalná a szigetország  uniós soros elnökségét 2017 második felében.

Az angolok június 23-i szavazáskor hajszálnyi többséggel, de egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánnak többé az Európai Unió tagországa lenni. Kilépésük kapcsán még mindig rengeteg a kérdés, például az, hogy a jövőre esedékes féléves elnökségüket elvállalják-e.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország készen áll arra, hogy átvegye Anglia helyét a soros elnökségben.

Ahogy azt a politikus kifejtette, eddig még nem fordult elő, hogy bármelyik tagország kiesett volna az elnökségi sorból, így jelenleg két lehetőség is elképzelhető: vagy valamely tagország vállalja a pozíciót, vagy minden soron következő ország fél évvel előrébb kerül, azonban az eddigi információk alapján az érintettek nem állnak készen erre, vagy nem szeretnék ezt a lépést megtenni.

A labda mindenesetre az angoloknál van, legelőször ugyanis nekik kell bejelenteni, hogy lemondanak a 2017-es elnökségükről.


Mi az elnöklő ország feladata?

Az uniós elnökséget ellátó ország biztosítja a tagországok küldötteit tömörítő döntéshozó szerv, a Tanács képviseletét. Az elnöklő országnak szoros koordinációt kell folytatnia tevékenységéről az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjével is.

Forrás: MTI