Magyarország napos oldala 2014-ben

Sűrű év volt 2014 a magyarok számára, és szerencsére idén is volt minek örülni kicsi országunkban. Összeszedtük a legjobb pillanatokat.



Február 18-án szigorú szabályt vezettek be az élelmiszeriparban: 100 gramm zsírban csupán 2 gramm transz-zsírsav lehet.

Február 26-án aláírták a Nemzeti Agykutatási Program négy éves programját, 12 milliárd forint támogatással.



Március 12-én Michelin-csillagot kapott a Borkonyha, ezzel újabb budapesti étterem lett a gasztro-Oscar nyertese. A rangos díjat 2010-ben a Costes, 2011-ben pedig az Onyx Étterem érdemelte ki.



Március 15-én hosszú építkezési munkálatok után átadják a rekonstruált Kossuth teret, melyet az 1944 előtti állapotnak megfelelően újítottak fel.



Március 28-án még hosszabb építkezési munkálatok után átadták Budapest negyedik metróvonalát, melynek két állomása, a Fővám tér és a Gellért tér még abban a hónapban megnyerte az A+ Awards nemzetközi díját.



Április 3-án a fejlesztés első ütemében átadták a Várkert Bazárt, melyet aztán (majdnem) teljes állapotában később, augusztus 31-ától kezdve lehet látogatni.



Május 10-én a dán fővárosban, Koppenhágában Kállay-Saunders András ötödik helyen végez az Eurovíziós Dalfesztiválon Running című dalával, megszerezve Magyarország eddigi legjobb helyezését. A nyertes Ausztria lett.



Május 23-án Cannes-ban a Fehér Isten nyerte el az Un Certain Regard kategória díját. Az alkotás jövőre nagy esélyekkel indulhat az Oscar-díjért is, legjobb külföldi film kategóriában.



Május 31-én Kölnben harmadikként végzett Devich Gergely 16 éves gordonkaművész a 17. Fiatal Zenészek Eurovízióján. Ez lett az eddigi legjobb magyar helyezés a verseny történetében.



Július 12-án a Karlovy Vary-i filmfesztiválon három díjat is bezsebelt Pálfi György Szabadesés című alkotása, köztük a legjobb rendezőét is.



Szeptember 2-tól lehet hivatalosan is fizetni az új tízezer forintos bankjeggyel, habár forgalomba csak év végén kerül.



November 8-án a Cottbusi Nemzetközi Filmfesztiválon Molnár Piroska, a Nemzet Színésze nyeri el a legjobb színésznőnek járó díjat a Szabadesésben nyújtott alakításáért.



December elsején a  a nemzetközi sportági szövetség, a FINA Hosszú Katinkát választotta 2014 legjobb női úszójának. Katina a 2013-as világbajnokságon három aranyérmet szerzett, ezek közül 400 méter vegyesen világbajnoki rekordot úszott.